Tillväxtbolag

IDÉER MED
POTENTIAL ATT VÄXA

Oavsett vilken affärsidé våra tillväxtföretag har, finns det saker som de har gemensamt – driv, fokus och engagemang. Här skapas växande företag! Tillsammans med oss och varandra blir det möjligt.

ADDLRR

Erik Frisell

A new digital platform that makes giving simple, easy and fun.
Addlrr connects people, brands and social causes everywhere.

bloggat om ADDLRR ADDLRR

Boards on Fire

Ola Karlsson, grundare

Boards on Fire är en molntjänst som hjälper verksamheter att hantera mål, planering och förbättringsaktiviteter. Effektivare pulsmöten där medarbetare kan delta på plats eller på distans. Aggregera information från olika delar av verksamheten till en överskådlig bild för ledningsgruppen. Dela uppdaterad information med samtliga medarbetare i realtid.

Boards on Fire

Adatype

Andrii Krot, innovatör

Skapar affärsmöjligheter av potentialen med att skriva på en pekskärm.

Rentbike

Johan Sundh

Rentbike erbjuder cykeluthyrning på flera platser i södra Sverige. Önskas leverans till eller hämtning från en specifik plats så transporteras cyklar dit.
Rentbike drivs av grundaren Johan Sundh och företagets tjänster riktar sig såväl till slutkunden såväl som till cykeluthyrare av olika slag.

Johan deltog med Rentbike i Företagsfabrikens Innovationstävling hösten 2019 och vann en plats i vårt tillväxtprogram under 1 år.

Rentbike

Världens Chans

Erika Jonsson Bernstone och Maria Sandell

Världens Chans är ett svenskt rikslotteri som med tillstånd av Spelinspektionen drivs till förmån för nio svenska hjälporganisationer. Affärsidén är Välgörenhet med vinstchans och visionen är Hjälp – för ett bättre samhälle.

För bara en krona om dagen hjälper lottköparen hela nio organisationer och får själv daglig vinstchans.

Världens Chans

LumiSpectra

Joakim Jakobsson

”Vi vill inte jobba i en nytänkande bransch, vi skapar branschen!”

Lumispectra förvandlar ditt skyltfönster till en skärmlös display, utan att ta bort insynsmöjligheterna.

LumiSpectra

PLYM PROJEKT

Louise Plym, vd och grundare

Plym Projekt AB driver verksamheter inom design och event. Eventdelen kallas Hoppborgskul och där finner du Sportlovskul och Campingkul, varav det senaste är ett registrerat varumärke. Campingkul i sin tur innefattar turnékoncepten Campingkul Hoppborgsland, Sagolik Magi, Leo Lajban och Kokobellos Cirkusskola.

bloggat om PLYM PROJEKT PLYM PROJEKT

Measure and Change

Sarah Nilsson, vd och grundare

Measure & Change utvecklar ett digitalt verktyg för uppföljning och redovisning av klimatpåverkan. Tjänsten tar automatiskt fram information om utsläppen genom att kombinera data från olika system och källor och visualiserar resultatet.

bloggat om Measure and Change Measure and Change

MYSAY

Kaveh Peighambari, vd och grundare

MySays mål är enkelt — fler alternativ i fysiska butiker.

MySay har tagit fram en lösning på problemen med osålda varor och missnöjda kunder i fysiska butiker. Istället för att tvingas välja mellan att köpa en vara och att lämna butiken, får man med MySay ett tredje alternativ.

Med MySays app kan vem som helst, oberoende av sociala färdigheter, förhandla om priset på en vara. Kunden får bättre skäl att handla i fysiska butiker och butiksägaren slipper att rea ut sina varor. Med MySay berikas köpupplevelsen för alla parter.

bloggat om MYSAY MYSAY

Gimic

Marcus Nilsson

Gimic är den kognitiva kameran. Gimic är som mänskliga ögon i produktionen och håller koll på alla tillverkningsceller. Datan som samlas in leder till kontinuerlig förbättring.

bloggat om Gimic Gimic

NECTAR & BLISS

Christine Arel

2Nectar & Bliss erbjuder en unik prenumerationsbox med egenvårdsprodukter för europeiska kvinnor som önskar en upplevelse av välbefinnande. Varje box innehåller en blandning av djur- och miljövänliga skönhets-, wellness- och livsstilsprodukter.

bloggat om NECTAR & BLISS NECTAR & BLISS

Plantrobotic

Andreas Poulssen

Plantrobotic ser möjligheter med automatiserad vertikal odling.
Innovatör Andreas Poulssen driver och utvecklar såväl produkt som affärsmodell i vårt tillväxtprogram.

BOOSTERWAY

David Kallebäck och Alexander Brorsson, vd

Boosterway utvecklar en plattform och träningsapp där användare enkelt kan hitta en coach för specifika behov eller inspirationskälla.

bloggat om BOOSTERWAY BOOSTERWAY

MOBILSAMÅKNING

Pepijn Klaassen, ägare

Efter lansering av sin framgångsrika samåkningsplattform för landsbygden vill Mobilsamåkning vidareutveckla en tjänst för kombinerad mobilitet (Mobility as a service). Mobilsamåkning skapar nu fler alternativ till privatbilismen genom en bättre användning av befintliga resurser: samåkning med bybor, åka buss, boka taxi, låna grannens bil, osv.

bloggat om MOBILSAMÅKNING MOBILSAMÅKNING

Clean 4 U Sweden AB

Birsen Soysüren

Clean 4 U har baserat på 20 års forskning inom bioteknik utvecklat nästa generations servicetjänster där miljöhänsyn och kvalitet står i fokus. Bolaget utför alla typer av hygientjänster, receptionisttjänster och tilläggstjänster i kontorslokaler, vårdenheter, fastigheter och industrier. Med sitt miljöfokus och sin breda syn på service ligger bolaget rätt i tiden vilket innebär en stor tillväxtpotential. Om fem till tio år är målet att vara rikstäckande med över 300 anställda. Grundaren bakom Clean 4 U heter Birsen Soysüren, en driven entreprenör med utbildning inom ekonomi som ser möjligheter där andra ser hinder.

– Företagsfabriken är bra för den personliga utvecklingen men framförallt för utvecklingen av bolaget. Det är skönt att ingå i en gemenskap där man får utbyta idéer och erfarenheter och slipper känna sig helt ensam, vilket man är som egenföretagare, säger Birsen Soysüren.

Foto: M-studio

bloggat om Clean 4 U Sweden AB Clean 4 U Sweden AB

Lessebo Handpappersbruk

Louise Thörsman

Lessebo Handpappersbruk är det första svenska pappersbruk och den enda som finns kvar i Norden som ett tillverkande kommersiellt handpappersbruk.

Traditionen att göra papper är 300 år gammal i Lessebo. Nya målgrupper och internationella marknader väcker liv i pappersindustrin i Lessebo.

bloggat om Lessebo Handpappersbruk Lessebo Handpappersbruk

MSE Omnifinity AB

Jesper Palsson, vd

Ominifinity skapar naturlig rörlighet i den virtuella världen med ett 360-graders motoriserat golv, Omnideck, som styrenhet.

Omnifininty tillhandahåller framtidens simulering för spel och forskning. Tänk dig att redan idag ta en promenad i din nya idé, innan den ens har byggts klart. Det här skapar helt ny aspekter av träningsmetoder, forskningsutveckling och byggnation av nya struktuer. För spelaren betyder det att du kan gå in i ditt favoritspel och spela sida vid sida mot dina hjältar.

Omnifinity AB är bolaget som kan återskapa och simulera olika miljöer och scenarion åt sina kunder. Användningsområdet är brett. Verklighetssimulering kan användas till design av fastigheter innan byggnation eller till medicinska behandlingsmetoder. Det möjliggör även träning av riskfyllda arbeten för exempelvis polis och brandkår. Tekniken möjliggörs genom den plattform och ett unikt gränslöst golv som grundaren Micael Schmitz har utvecklat.
– Företagsfabriken ger oss ett mycket bra stöd och har ett stort nätverk och kunnande. Det i kombination med den kreativa miljön, möjlighet till många möten och utbyten med andra företag i motsvarande skede gör Företagsfabriken till det självklara valet för ett tillväxtbolag i uppstartsfas, säger Daniel Hopstadius, vd vid bolagets start.

bloggat om MSE Omnifinity AB MSE Omnifinity AB

YLDR

Robin Backström

Creating the world’s No. 1 eSportswear

YLDR

Position Design

Camilla Isholt

Efter många år inom IKEA bestämde sig Camilla för att satsa på entreprenören inom sig och sökte därför till Designprogrammet med inriktning mot hållbar utveckling vid Linnéuniversitetet. Idag driver hon företaget Position Design som jobbar med att skapa och lyfta fram betydelsefulla produkter med en attraktiv och unik design för hemmiljö, vårdmiljö och andra offentliga utrymmen. Bolagets främsta fokus är de sociala aspekterna, att hitta bättre och mer hållbara lösningar för äldre och personer med någon typ av funktionsnedsättning. För Camilla Isholt har Företagsfabrikens affärsutvecklare blivit en stor tillgång. Att de finns till hands för att diskutera små orosmoln till större potentiella idéer i arbetet med att bredda och utveckla bolaget, har varit givande och värdefullt.

– I det kortare perspektivet har jag som mål att inom ett till två år äga produkter med internationell spridning. På lite längre sikt handlar det om större externa samarbeten och vidare ett utvecklande av kundrelationer. Internt sker produktutvecklingen i team från idé till färdig produkt på marknaden. Jag vill att Position Design ska känneteckna de smarta men enkla och hållbara lösningarna som passar så många som möjligt, säger Camilla Isholt.

Foto: M-studio

bloggat om Position Design Position Design

Freck AB

Rebecka Lindhe

Garantikoll.se drivs och ägs av Freck AB.

Idén uppkom då jag, Rebecka, skulle flytta hemifrån och var i behov av en elvisp. I kassan påpekade kassörskan att kvittot skulle sparas då det var garanti på elvispen. Vart skulle jag lägga kvittot så det inte kom bort, blektes eller förstördes? I den stunden uppkom idén om att alla behöver ha Garantikoll!

Tanken med Garantikoll.se är att lagra alla sina Garantikvitton och de kvitton som är av betydelse för dig. Du kan lagra dem direkt i butiken eller på språng med hjälp av vår iPhone-applikation. Övriga kvitton som är utan garanti, såsom hantverkskvitton, dyrare väskor, skor eller andra varor som har ett andrahandsvärde kan vara värdefulla att spara för framtiden.

Foto: M-studio

bloggat om Freck AB

Industry of ideas

Sandra Jönsson

Industry of ideas är bolaget som utvecklar lösningar på vardagsproblem. Den första produkten att lanseras av bolaget är appen presizely som underlättar konsumenternas klädköp. Genom denna innovativa app sparar man tid, undviker felköp samtidigt som butikerna kan minska returer, öka försäljningen och öppna upp för mer spontan shopping. Entreprenören bakom Industry of ideas heter Sandra Jönsson med många års erfarenhet från försäljning, kundvård och affärsrådgivning. Industry of ideas framtidsplaner är att inom fem till tio år ha ett flertal produkter i sin portfölj som är anpassade för en global marknad.

– Att starta och driva företag är en vardag fylld med höga toppar och djupa dalar men oavsett var i bergochdalbanan jag befinner mig finns Företagsfabriken där som en fast punkt att bolla idéer och utvecklas tillsammans med. Att dela lokaler med andra entreprenörer är också en viktig orsak till varför jag sökte mig till Företagsfabriken. Den gemenskap man känner och möjligheten att dela erfarenheter liksom med- och motgångar med andra som sitter i samma båt är en fantastisk förmån, säger Sandra Jönsson.

Senast i raden av projekt är Cillicone, glasstruten av silicon som underlättar livet för föräldrar när deras barn är glass!

Foto: M-studio

bloggat om Industry of ideas Industry of ideas

Orderalong

Ola Karlsson

Gurun inom retail branschen – Orderalong.

Optimerar e-handel mellan företag, där det ofta handlar om återköp av samma varor.

Med Orderalong kan företaget öka vinsten tack vare effektivare försäljning.

bloggat om Orderalong Orderalong

FORMIDA

Pontus Ekman, Isak Ekroth (vd), Patrik Gustafsson

Formida har utvecklat ett unikt verktyg för dokumentation, bedömning och analys. Det sparar tid och säkerställer kvalitet och likvärdighet i arbetet med bedömning och återkoppling till elever. Det sker tack vare standardiserade och formativa kommentarer som samlas i ett unikt digitalt verktyg som svarar, och arbetar gränslöst, mot samtliga befintliga plattformar, system och program. Formida har grundats av lärare och systemutvecklare med ett tydligt fokus på att underlätta för lärare och samtidigt skapa mer tid för möte med eleverna. Formida erbjuder dessutom digitala publiceringstjänster för utbildningsmaterial.

bloggat om FORMIDA FORMIDA

Flaskmail

Henric Otterberg och Oskar Kleven

Skaffa dig en e-postadress.

Och behåll den sedan för alltid!

Med Flaskmail behöver du inte marknadsföra någon annans varumärke, istället skapar du dina egna unika spår och uttryck. Enkelt och smidigt med allt som du förväntar dig av en Inkorg. Ditt nya e-postkonto är klart på 1 minut!

bloggat om Flaskmail Flaskmail

Pitchler AB

Kristian Elmefall och Peter Thorin, vd

Boosta din jobbansökan med en videopitch. Visa din personlighet genom att söka jobb med hjälp av video. Pitchler är verktyget för dig som vill öka chanserna att få ett jobb. Likaväl som det är verktyget för dig som vill göra rätt urval bland den ofantliga mängden sökande till era lediga tjänster.

bloggat om Pitchler AB Pitchler AB

Fat Baggers Europe

Ola Ländin

Fat baggers och kundanpassade motorcyklar från fabrik är snart i Europa. Ola Ländin förverkligar drömmen för knutten som vill något mer med sin motorcykel. Helt kundanpassade baggers eller kompletterande tillbehör till touring modeller.

bloggat om Fat Baggers Europe Fat Baggers Europe

WEGAA AB

Eva Gamberg Axelsson och Anna Wennerstål

WEGAA AB är bolaget som utvecklar medicintekniska produkter för att förhindra spridning av kontaktsmitta inom hälso- och sjukvården i Sverige. Bakom bolaget står Eva Gamberg Axelsson och Anna Wennerstål, två erfarna barnmorskor som fick idén till sina produkter på jobbet. De saknade själva moderna och säkra hjälpmedel i sitt dagliga arbete och tog saken i egna händer genom att starta företag.

Nu har WEGAA AB sina första produkter ute på marknaden och målet är tydligt; om fem till tio år ska deras produkter användas i Sverige och i delar av världen. Bolaget ska också ha utvecklat ytterligare några produkter som bidrar till ökad patientsäkerhet i Sverige och världen.

– För oss har tiden i Företagsfabriken varit väldigt värdefull. Som nya och självlärda entreprenörer ville vi finnas i en miljö med nära tillgång till kunskap, erfarenhet och stöd i produktutveckling och försäljning. Vi uppskattar utbytet vi har med de andra entreprenörskollegorna där vi kan dela varandras framgångar och utmaningar, säger Eva Gamberg Axelsson och Anna Wennerstål.

Foto: M-studio

bloggat om WEGAA AB WEGAA AB

Mionix AB

Peter Nygren

Mionix grundades 2007 och huvudkontoret ligger i södra Sverige. Målet är att utveckla produkter med hög prestanda och lämplighet för alla typer av spelare. Mionix står för kvalitet, design och en touch av innovation.

bloggat om Mionix AB Mionix AB

Solutions for tomorrow AB

Mattias Guldstrand, Martin Yngvesson och Jan-Olof Lundström

Solutions for tomorrow AB:s affärsidé är att för en global marknad utveckla och sälja innovativa mobila röntgenutrustningar som transporteras till patienten. En mobil röntgenutrustning innebär minskade patienttransporter, mindre stress och bättre omvårdnad för patienten samtidigt som sjukhuset får en snabbare diagnostik, en större flexibilitet och lägre kostnader. Bakom idén står Mattias Guldstrand, Martin Yngvesson och Jan-Olof Lundström som tillsammans har över 40 års erfarenhet från röntgenbranschen vilket innebär att de byggt upp ett starkt nätverk och mångårig erfarenhet av utvecklingsprojekt, försäljning och större affärssamarbeten. Siktet är inställt på att år 2020 sälja 500 mobila röntgenutrustningar för en global marknad, ha 20-25 anställda och omsätta omrking 200 miljoner kronor.

– För oss har Företagsfabriken inneburit en kvalitetssäkring av bolaget samt en dörröppnare till finansiering och samarbeten. Men den största styrkan med Företagsfabriken måste vi säga är det sociala sammanhanget som man blir en del av här. Ett rum fyllt med 15-20 drivna, kreativa entreprenörer och erfarna affärsutvecklare som står till ditt förfogande är unikt och fantastiskt, säger Mattias Guldstrand, Martin Yngvesson och Jan-Olof Lundström.

Foto: M-studio

bloggat om Solutions for tomorrow AB Solutions for tomorrow AB

Sweden Company Staff

Gustav Einarsson

Företaget startades sent under 2009 av Gustav Einarsson och har sedan dess vuxit kraftigt.
Idag har företaget verksamhet i över 20 olika städer och har ca 100 anställda personer inom städning.
Kontor finns i Växjö med 5 medarbetare som arbetsleder och administrerar företaget. Företaget omsätter under 2013 troligen över 10 Mkr och har ambitionen att fortsätta växa.

bloggat om Sweden Company Staff Sweden Company Staff

m4action

Daniel Spikol, Ingemar Johansson, Hans Falk och Margareta Moqvist

AKTI och m4action AB

AKTI är ett mobilt aktivitetsverktyg som hjälper människor att skapa upplevelser utomhus, med hjälp av bland annat mobiltelefoner. AKTI är en produkt av m4action AB som är ett svenskt företag som bildades 2010 av dr. Daniel Spikol, Ingemar Johansson, Margareta Moqvist och Hans Falk. m4action växte fram ur forskning bedriven på Linnéuniversitetet tillsammans med Mapping Växjö projektet.

Foto: M-studio

bloggat om m4action m4action

Peptonic Medical

Dan Markusson

Dan Markusson är VD för det spännande företaget som från forskning tar fram en produkt för behandling av torra slemhinnor hos kvinnor med hjälp av peptiden oxytocin.

Foto: M-studio

bloggat om Peptonic Medical Peptonic Medical

Drömmarnas Trädgård

Kajsa Holst

Drömmarnas trädgård var ett projekt kring skapandet av en attraktiv regional arena vunnet ur en pedagogisk sammanflätning av upplevelser i natur och genom kultur. Genom att projektet engagerat aktörer i alla tre sektorer – den privata, den offentliga och den ideella – är det unikt. Samtidigt var projektet helt i tiden. Dess sektorssamarbete var ett exempel på samhällsentreprenörskap som inte minst regionalt torde spela en allt större roll i framtiden.

Det handlar om att på ett brett plan mobilisera engagemang, kunskaper och ekonomiskt kapital. Samtidigt utmanar samhällsentreprenöriella projekt gällande spelregler i samhället, däribland de som föreskriver vad kommuner får respektive inte får satsa i.

Foto: ABEBA

bloggat om Drömmarnas Trädgård

AVERON SYSTEM SOLUTION

Dan Jarnerö och Gustav Sjöberg

Averon har tagit fram ett avancerat verktyg för lagring av företagets information i molnet. Nu behöver man inte längre leta upp siffror genom att slå i pärmar. Allt finns nu lagrat och sökbart i molnet tack vare Averons verktyg. Nu är det smidigt att implementera IFRS16 både snabbt och kostnadseffektivt.

bloggat om AVERON SYSTEM SOLUTION AVERON SYSTEM SOLUTION

Konvegas Sweden AB

Alexander Enulescu

KonveGas Sweden AB är ett företag som utvecklar och bygger om bilar till biogas. De använder sig av teknologi som gör det möjligt för transportsektorn att ställa om till att vara mer miljövänlig.

bloggat om Konvegas Sweden AB Konvegas Sweden AB

Kryast i Sverige AB

Gustaf Möller

Kryast i Sverige AB är bolaget som vill vända upp och ner på världen gällande synen på människors utveckling och välmående. Detta ska grundaren Gustaf Möller göra genom att erbjuda företag och organisationer innovativa och lönsamma koncept inom exempelvis grupputveckling, ledarskap och friskvård. Bolaget har också utvecklat ett unikt verktyg för företagshälsovårdens kommunikation och uppföljning av sina kunder. Genom att logga in på verktyget online kan man göra snabba och effektiva uppföljningar på ett sätt som motsvarar de krav som Socialstyrelsen och Datainspektionen har på sjukvård. Allt anpassat och integrerat efter företagshälsovårdens nuvarande system och arbetssätt.

Gustaf Möller har fyra år på Linnéuniversitetet bakom sig med bland annat en kandidatexamen inom Coaching and Sports Management samt fyra års erfarenhet av att sälja och utföra friskvårdstjänster. Inom fem till tio år har han som mål att Kryast i Sverige AB består av en liten men oerhört kompetent arbetsgrupp på 10 personer som sedan ett antal år tillbaka har fler innovativa projekt på gång som är kända inte bara nationellt utan över hela världen.

– För mig fyller Företagsfabriken ett antal viktiga behov. En innovativ miljö för utbyte av olika slag, ett breddat nätverk samt kompetensförsörjning där jag själv inte räcker till, säger Gustaf Möller.

Foto: M-studio

bloggat om Kryast i Sverige AB Kryast i Sverige AB

Citypuls

Markus Persson och Henrik Djurner

Markus Persson och Henrik Djurner är två drivna entreprenörer som lärde känna varandra i samband med att de flyttade till Växjö för att påbörja studier i datavetenskap vid Linnéuniversitetet. Markus Perssons kunnande inom design och kundkontakt tillsammans med Henrik Djurners expertis inom programmering och teknik utgör en stabil grund för det gemensamma bolaget Citypuls som de driver tillsammans sedan 2006. Citypuls arbetar med att ta fram en molntjänst för eventarrangörer som underlättar och effektiviserar hantering av event. Biljettkiosken som tjänsten heter erbjuder allt från papperslös biljettförsäljning och innovativ entréhantering till administration och marknadsföring av eventet. Kundspannet spänner från den minsta mötesbokaren till den stora idrottsarenan och målet är att om fem år ha en stor kaka av biljettmarknaden i Sverige liksom att vara etablerade i flera regioner utomlands.

– Vi sökte oss till Företagsfabriken för att vi kände att vår affärsidé har stor potential men att vi behövde en spark i baken för att växla upp tjänsten och att våga expandera. Företagsfabrikens samlade kunnande, kraft och nätverk kommer leda till att vi utvecklar vår affärsidé till nya nivåer och får flera anställda, säger Markus Persson och Henrik Djurner.

Foto: M-studio

bloggat om Citypuls Citypuls

APEA Mobile Security Solutions AB

P-O Thorén

Per-Olov Thorén är serviceteknikern och resemontören från Lenhovda som fick en idé kopplat till brandtillsynen på arbetsplatser. Hans idé blev ett ypperligt tillfälle att göra verklighet av drömmen att bli företagare. APEA Mobile Security Solutions AB utvecklar en produkt för en tuff industrimiljö som kompletterar brandvakten vid heta arbeten. Produkten som enkelt kan monteras av befintlig personal, erbjuder en kostnadseffektiv lösning som ökar säkerheten markant på arbetsplatser som hanterar heta arbeten med gnistor och öppen
låga.

-Att vara företagare är en lärorik skola och Företagsfabriken har bistått med många nyttiga lektioner som tagit mig och mitt bolag framåt. Om tio år är målsättningen att produkten finns world wide och att APEA Mobile Security Solutions AB har en stark kärna av 10- 20 kompetenta medarbetare säger P-O Thorén.

Foto: M-studio

bloggat om APEA Mobile Security Solutions AB APEA Mobile Security Solutions AB

Testwinners World AB

Bengt Arnby

Testwinners World AB är bolaget som utvecklar lösningar inom förnybar energi. Med sitt byggsystem för täta solceller kan alla husägare, byggföretag och småhustillverkare enkelt göra en insats för miljön samtidigt som de tjänar pengar på sitt tak. Bengt Arnby har en bakgrund som konsult inom IT-system, kvalitets- och miljöfrågor och förvånades över att det inte fanns ett enklare och bättre system för solceller på marknaden. Lösningen blev att han tog saken i egna händer och utvecklade systemet som bygger på en kombination av forskning och yrkeserfarenhet. I och med det växande behovet av miljövänliga energilösningar ser Testwinners World AB oändliga utvecklingsmöjligheter för sin produkt.

– Jag sökte mig till Företagsfabriken för att de har lång erfarenhet av att hjälpa entreprenörer att gå från idéer till färdiga produkter. Med sitt stora kontaktnät sker det dessutom på ett bra och effektivt sätt, säger Bengt Arnby.

Foto: M-studio

bloggat om Testwinners World AB Testwinners World AB

E-maintenence Sweden AB

Basim Al-Najjar

Basim Al-Najjar är professorn som tack vare goda forskningsresultat nu kan titulera sig företagare. Idag erbjuder han företag inom processindustrin en mjukvara som fungerar som beslutsstödssystem för underhåll av maskiner. Stora pengar finns att tjäna för dessa företag om de kan räkna ut bästa tillfället för underhållsarbetet.

– Jag har specialistkunskapen men det krävs annan kunskap för att det ska bli ett framgångsrikt företag. Därför har jag byggt ett team med kompetens inom programmering och försäljning, och i framtiden ska vi driva företaget tillsammans.
Basim är optimistisk inför framtiden och ser en global marknad framför sig. Hans personliga utmaning handlar om att gå från den akademiska världen till näringslivet.

– För mig har det varit annorlunda än för andra företagare. Det är marknaden som har sökt upp mig, och uppmanat mig att bli entreprenör. Det är en helt ny värld att upptäcka!

Foto: M-studio

bloggat om E-maintenence Sweden AB E-maintenence Sweden AB

Universal Learning Games

Jonas Lidén m. fl.

Universal Learning Games arbetar med Serious Games. Bolagets affärsidé är att kombinera spelpedagogik och traditionell utbildning – genom modern teknik. Bolaget utvecklar, producerar och marknadsför datorspel och appar för lärande, primärt riktat till skolor med barn och unga i åldrarna 7-14 år.
Bakom idén står Jonas Lidén och Anders Lidén som tillsammans besitter mångårig erfarenhet av såväl framtagande av text- och läroböcker på engelska och spanska, som IT-strategi och marknadsföring. Målsättningen är att ha återförsäljare över hela världen inom fem år, och att produktportföljen täcker ämnen från språk till matematik.

– För oss är Företagsfabriken en möjlighet att gå från källarföretag till seriöst företagande över en natt. Att få professionell hjälp med att bolla de tusen frågor varje entreprenör brottas med är oerhört värdefullt för oss, säger Jonas Lidén och Anders Lidén.

Foto: M-studio

bloggat om Universal Learning Games Universal Learning Games

Fiedler Innovations AB

Joakim Fiedler

Joakim är vd på Fiedler Innovations International AB som gör det underhållsfria energiplushuset.

FII-Block är det hållbara byggkonceptet som sparar tid, pengar och miljö.

Fiedler Innovations AB är ett ungt innovativt företag som kännetecknas av smarta och enkla produkter som höjer livskvalitén och förenklar vardagen. Ett familjeägt företag med utveckling och försäljning i nära samarbete. FIEDLER Innovations AB tar hand om alla steg från idé till färdig produkt: Produktutveckling, testning, CE-märkning, handbok, emballage, produktion, montering, paketering och leverans.

bloggat om Fiedler Innovations AB Fiedler Innovations AB

Marknadskompaniet

Oscar Falkström och Niklas Jullesson

Oscars och Niklas affärsidé var att använda all den kunskap de hade kring marknadsföring för att lotsa företagen i Sverige rätt när det gäller alla de olika erbjudanden kring marknadsföring som du som företagare får idag.

Foto: M-studio

bloggat om Marknadskompaniet

Arisa - Applied Research in System Analysis

Rüdiger Lincke and Welf Löwe

Målet för ARiSA™ – Applied Research in System Analysis – är att utnyttja hävstångseffekten på kvalitetshantering vid framtagning av mjukvara och informationssystem. Vi tillhandahåller seminarier, metoder och utvecklingsverktyg som stödjer effektiv produktion och underhåll av högkvalitativ mjukvara.

Företaget grundades och drivs av Dr Rüdiger Lincke och Prof Welf Löwe som båda har sitt ursprung i Linnéuniversitetet. Arisa har även ett dotterbolag som heter Softwerk.

Foto: M-studio

bloggat om Arisa - Applied Research in System Analysis Arisa - Applied Research in System Analysis

Vendotec Group AB

Magnus Thulin o Fredrik Turesson

VENDOTEC – MAKES YOUR SHOP COME ALIVE

Vendotec levererar smarta butikslösningar inom säkerhet, inredning och digital signage. Dagens butiken är mer inriktade på direkt marknadsföring än någonsin innan. Butiker lägger mycket tid på att hitta positioner i butik där man kan exponera produkter så att de ska ge största möjliga försäljning. Man ser också att många butiker använder sig av digital signage, alltså skärmar som ger erbjudanden och annat. Detta har också visat sig vara mycket framgångsrikt för att stimulera försäljning. Vendotec hjälper butiker med smarta lösningar för att exponera produkter, speciellt inom hemelektronikbranchen.

Foto: M-studio

bloggat om Vendotec Group AB Vendotec Group AB

Sales scenario

Stefan Johansson

”Sales decisions have never been easier”

Sales Scenario är ett beslutsverktyg för ledningsgrupper, säljchefer och säljare.

I Sales Scenario jobbar man med olika framtida scenarier så att man kan bli säker på att nå sina säljmål.

Stefan Johansson har många års erfarenhet av säljprocesser och säljstöd och har nu tagit fram en ny produkt som initialt riktar sig till försäljning. Tekniken utvecklas nu även för nya områden som marknadsföringskampanjer, logistik och investmentcapital.

bloggat om Sales scenario Sales scenario

Svenska Trasmattor

Eva Tufte

Unique rugs for modern homes.

Unika, handgjorda svenska vintage trasmattor med tradition som är vävda av återvunna kläder.

Trasmattor har legat på golv i stugor och herrgårdar, i kök och vardagsrum runt om i Sverige i över 150 år. Historien om den svenska trasmattan – Swedish rag rug – började således i 1800-talets prestigefulla hem. Där dekorerade de stora rum för fester och gäster. Trasmattan var en symbol för status.

Eva Tufte har nu tagit den här traditionen vidare och låter trasmattan utgöra en vacker detalj i inredningen av moderna internationella hem runt om i världen.

bloggat om Svenska Trasmattor Svenska Trasmattor

Hienco AB

Henrik Larsson, vd

Hienco AB bedriver egen forskning, utveckling och produktion på förbättringar samt lösningar inom nuvarande energi och miljöområde. För närvarande fyra personer i management-teamet med olika spetskompetenser och verksamheten finns i Växjö och Estland.

Kontaktperson och VD på företaget är Henrik Larsson 0707-872279.

(Hemsidan är under uppbyggnad.)

bloggat om Hienco AB

Babota AB

Erik Blomqvist, grundare och vd

Med hjälp av BABOTAs unika kroppsanpassade elasticitet kan du på egen hand hjälpa dig till en bättre kroppshållning.

Med Babotas produkter underlättas vardagen genom att du minimerar felbelastningar, skapar bättre kroppshållning och reducerar smärta.

bloggat om Babota AB Babota AB

Simultanex

Pär Stihl

Simultanex har utvecklat ett unikt tekniskt hjälpmedel för samtal med språktolk. Tolkningen sker simultant som samtalet pågår vilket halverar samtalstiden och ökar rättssäkerheten. Kroppsspråket bli en naturlig del av samtalet och förstärker därmed kommunikationen. Pär Stihl har i sitt arbete som polis och lärare i förhörsteknik på polishögskolan i Växjö genomfört många intervjuer som krävt en tolk närvarande. Pär såg en möjlighet förbättring som minskade känslan av frustration och längden på intervjuerna som uppstod pga samtalet hela tiden går via tolken. Tillsammans med Martin Hammarström har Pär utvecklat ett förträffligt hjälpmedel för simultan dialogtolkning. Det blir inte längre en lång fördröjning i mellan samtalsparterna i intervjun utan tolken kan översätta med endast några sekunders fördröjning.

bloggat om Simultanex Simultanex

BRYNE AB

Tomas Liljenfors

Tomas Liljenfors är grundare och vd för bolaget Bryne AB. Tomas har en doktorsexamen i materialvetenskap, är innovatör och företagare. Bryne AB är ett utvecklingsbolag inom material och tillverkningsteknik. Med säte i Älmhults kommun, närmare bestämt i Diö på Kvarnen driver Tomas ett laboratorium och utvecklingscentrum. Bryne AB utvecklar idéer till användbara produkter för tillverkningsindustrin. Företaget har vuxit från en anställd till fem anställda på bara 1,5 år.

”I Diö Kvarn har jag skapat en inspirerande miljö att arbeta i. Här kan idéer och människor får växa och kreativa processer leda till hållbara produkter som håller på lång sikt.”

bloggat om BRYNE AB BRYNE AB

Happy at Work

André Francois

Happy at Work är en modern och komplett verktygslåda för att kontinuerligt mäta medarbetartrivsel och stressnivåer i din organisation och reagera på negativa trender innan de orsakar oreda. Med övergripande presentation och valbart fokus på helhet, grupper eller enskilda individer kommer du alltid att ha full kontroll över läget hos dina anställda.

bloggat om Happy at Work Happy at Work

LAJKS

Robin Backström, vd

Lajks skapar en tryggare vardag för barnen på nätet.

Lajks erbjuder skolor och kommuner ett koncept för att minska, motverka och påverka internetrelaterade övergrepp mot barn och ungdomar på ett djupare plan.

Lajks består av ett brett team av kompetenser med bl a polisutredare och beteendevetare som jobbar aktivt med att förebygga och förhindra att barn och ungdomar utsätts för näthat och övergrepp på nätet. Lajks har en positiv grundsyn på de möjligheter som internet och sociala medier ger våra unga, men ser att de idag får bristfälligt stöd i att hantera de risker som kan uppstå vid användandet.

bloggat om LAJKS LAJKS

PACAB

Pär Andersson

Pär Andersson är ambulanssjukvårdaren som i sitt dagliga arbete såg stora säkerhetsbrister i hur för tidigt födda barn transporterades i ambulansen. Lösningen på problemet är en vacuumkudde som placeras i kuvösen för att skydda barnet. PACAB har världspatent på lösningen som väckt stort intresse runt om i världen. Målsättningen är att omsätta 28-38 miljoner om sex år och att utveckla nya produkter. Företagsfabrikens tillgång till juridisk rådgivning, hjälp med ekonomi och planering samt en samtalspartner att diskutera med längs vägen är de verktyg som Pär Andersson haft stor nytta av.
– Det är idéerna som driver mig och möjligheten att genomföra dem, då är företagandet lösningen. Jag har redan en ny idé som jag jobbar på, säger Pär Andersson.

Foto: M-studio

bloggat om PACAB PACAB

Matilda Svensson grafisk form och illustration

Matilda Svensson

I’m Matilda Svensson, a freelanced Sweden-based designer with a passion for patterns and illustrations. I have a BFA in Design and Sustainable Development from Linnaeus University but I now live and work in Malmö.

bloggat om Matilda Svensson grafisk form och illustration Matilda Svensson grafisk form och illustration

Vass Form / Memories of Sweden

Ibolya Vass

Vass form/Memories of Sweden grundades och drivs av Ibolya Vass som gjorde exit 2010. Bolaget drivs numera från Malmö och har fått mycket uppmärksamhet och för sin smyckeskollektion som alla delar har formen av Sverige. Populärt både i Sverige, men självklart som minne av vårt land.

Förutom att vara framgångsrik designer så finns även Ibolya i Företagsfabrikens styrelse sedan 2012.

bloggat om Vass Form / Memories of Sweden Vass Form / Memories of Sweden

Sepro AB

Marcus Isaksson

Sepro AB utvecklar och säljer flexibla motorstyrningar, det vill säga de system som dagligen används i exempelvis höj- och sänkbara skrivbord, moderna markiser och i många handikapphjälpmedel. De två ägarna till Sepro AB kompletterar varandra väl genom sina olika bakgrunder och kompetenser. Lars Andersson, doktor i reglerteknik, står för den tekniska kompetensen i bolaget medan Marcus Isaksson med mångårig erfarenhet av egenföretagande, står för sälj och marknad. Genom att erbjuda en modern produkt och kommunicera på ett enklare sätt med marknaden, vill Sepro nå nya kunder och målgrupper.
– Branschen är väldigt teknisk och pratar på ett vis som bara ingenjörer kan tyda. Vi försöker vända på det och skapa en konkurrensfördel genom att ha kunden i fokus. Vår produkt tillsammans med denna approach ska ta Sepro AB till en omsättning på 10 miljoner inom sex till åtta år, säger Marcus Isaksson.
Sepro AB sökte sig till Företagsfabriken främst av två skäl. Nätverket med andra entreprenörer, investerare och rådgivare samt den skjuts bolaget får av Företagsfabrikens krav på utveckling.

Foto: M-studio

bloggat om Sepro AB Sepro AB

Wood Power Construction Sverige AB (WPCSAB)

Benny Refond, Eva Refond

Wood Power Construction Sverige AB är bolaget som tagit hållbart byggande i trä till en ny nivå. Genom att utveckla ett byggsystem som fungerar likt lego kan bolaget erbjuda en produkt som är både enklare och mer kostnadseffektiv än andra. Bakom den patenterade idén står den drivne byggnadsingenjören Benny Refónd. Under sina år som byggproduktionsledare såg han svagheter i befintliga tekniker men också möjligheter att utveckla något nytt och bättre. Det ledde till Wood Power Construction Sverige AB som han driver tillsammans med sin drivande fru Eva Refónd. Eftersom träbyggsystemet ligger i framkant av utvecklingen och klarar både bärighetskrav, kan användas till alla typer av byggnationer av ekologiska hus samtidigt som det kräver mindre träråvara, ser Benny och Eva Refónd ljust på framtiden.

– Om fem till tio år är målsättningen att produkten säljs på den globala marknaden, att vi omsätter 45-60 miljoner kronor och har omkring 15 anställda. Företagsfabrikens nätverk av affärsutvecklare och investerare ser vi som ett viktigt steg i att ta produkten ut på marknaden och därmed också att nå våra mål, säger Eva och Benny.

Foto: M-studio

bloggat om Wood Power Construction Sverige AB (WPCSAB)

Svenska Byggsystem AB

Benny Fransson

Foto: M-studio

bloggat om Svenska Byggsystem AB

Frans Oskar AB

Robin Johansson och Georgios Gryparis

Ett livsstilsföretag från Växjö som lanserar den första kollektionen av flugor som fullt ut producerats i Sverige. Materialet är lin som skördats för att sedan spinnas i Skandinaviens enda linspinneri med en speciell beredning för att sedan vävas i den lilla byn Kalvsvik, strax utanför Växjö. Slutligen syr sömmerskor i Växjö samman tyget till en moderiktig fluga som sedan skall knytas enligt konstens alla regler.

Foto: M-studio

bloggat om Frans Oskar AB

Ramverkstaden online Sverige

Daniel Johansson

Skapar nya möjligheter för inramning.

Ventilabis AB

Hans Patrik Ristner

Ventilabis kommer förse dig med all världens antikviteter i din mobil.

bloggat om Ventilabis AB Ventilabis AB

TA DEL AV FRAMGÅNGEN

Vi riktar oss till dig som är företagsam och gillar tillväxt.

Vår Tillväxtbulletin är ett regelbundet e-postutskick som förser dig med berättelser, information och aktiviteter i Kronoberg som leder till framgång och sysselsättning.