Erfarenhet

Vår samverkansmodell är efterfrågad i Tyskland

Torsdag 7 juni deltar Helena Collin, vd på Kronobergs läns företagsinkubator Företagsfabriken, i Innovation Hub 13 vid den Tekniska högskolan i Wildau, Tyskland. Helena är inbjuden till evenemanget för att dela med sig av sin mångåriga erfarenhet kring samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor.

Innovation Hub 13, handlar om att skapa nya verktyg för det regionala innovationsstödsystemet, och är ett reginalt samarbete mellan Technical University Wildau och Brandeburgs tekniska universitet Cottbus-Senftenberg.

Syftet med det femåriga projektet är att skapa nya intryck i kunskap och tekniköverföring i den tyska regionen med de olika aktörerna från olika sociala sektorer. Det ställer höga krav på samarbetet mellan dem och man har valt att särskilt fokusera på öppna innovationsprocesser och långsiktiga målsättningar.

– Ingen akademisk disciplin, ingen ekonomisk, politisk eller social aktör kan ensam skapa lösningar på utmaningarna. Numera är det snarare nödvändigt att man har öppna samarbeten mellan olika sektorer. Det har jag sett många lyckosamma exempel på under mina år som vd för Företagsfabriken i Kronoberg, säger Helena Collin.

I Innovations Hub 13 får Helena möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter i sin roll som ledamot i deras advisory board. Målet för Innovation Hub 13 är att etablera en hotspot för regional utveckling mellan metropolerna Berlin och Dresden.

– Jag har goda insikter i utmaningarna som kan uppstå i samverkansprojekt enligt trippel helix-modell, som vi benämner samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor.

På torsdag den 7 juni går startskottet för Innovation Hub 13 och då kommer Helena Collin bland andra få träffa  Dr. Martina Münch, minister för vetenskap, forskning och kultur i delstaten Brandenburg samt Kathrin Meyer från tyska Förbundsministeriet för utbildning och forskning.

Mer info om Innovation Hub 13 finns att läsa här.

Se vårt pressmeddelande på Mynewsdesk här.

TA DEL AV FRAMGÅNGEN

Vi riktar oss till dig som är företagsam och gillar tillväxt.

Vår Tillväxtbulletin är ett regelbundet e-postutskick som förser dig med berättelser, information och aktiviteter i Kronoberg som leder till framgång och sysselsättning.