Innovationstävling Hösten 2021

Vinn hjälp och förverkliga din affärsidé

Utan nya idéer står världen stilla. Har du en affärsidé du drömmer att förverkliga, men behöver stöd och verktyg? Vill du få kontinuerlig affärsrådgivning från erfarna affärsutvecklare för att få hjälp att ta de bästa besluten som driver din verksamhet framåt? Vill du omge dig kring och kunna dela erfarenheter med flera drivna entreprenörer? I Företagsfabrikens Innovationstävling har du chansen att vinna denna möjlighet. 

Vad kan jag vinna?

I vår Innovationstävling kan du/ni vinna en betald plats i vårt Tillväxtprogram under en tidsperiod på 12 månader där du får tillgång till detta och mycket mer – vilket motsvarar ett värde upp till 100 000 kr. Utöver en plats i Tillväxtprogrammet vinner ni även 8 timmars kostnadsfri affärsjuridisk rådgivning  från RosholmDell Advokatbyrå vilket motsvarar ett uppskattat värde kring 20 000 kr. 

Hur tävlar jag?

Du tävlar genom att skicka in ett tävlingsbidrag där du beskriver din företagsidé. Tävlingen är avslutad för denna gång. Men du kan ansöka till vårt Tillväxtprogram här.

Vad ingår i Tillväxtprogrammet?

Hjälp med affärsutveckling

  • Specialisthjälp för specifika behov du har – inom marknadsföring, försäljning, t.ex. 
  • Regelbunden affärsrådgivning – från en affärsutvecklare som är utvald att hjälpa dig på bästa sätt.
  • Tillgång till nätverk som kan hjälpa dig skapa affärsmöjligheter – Sustainable Småland, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren t.ex.
  • Tillgång till experter – ett tillfälle i månaden sker rådgivning från våra partners inom exempelvis juridik från vår partner RosholmDell eller andra experter från andra relevanta ämnen
  • Utbildning och workshops som driver ditt företag framåt. Business Model Canvas, Styrelseutbildning, Lean Startup, investerarworkshops är några exempel.

Hjälp med finansiering

  • Möjlighet att söka Kronanlånet – lån upp till 250 000 kr, med väldigt förmånliga villkor
  • Eventuella medel för att finansiera resor för träffa investerare, kunder, blivande partners mm.
  • Pitchträning och möjligheten att pitcha ditt företag för investerarnätverk – omfattande träning enligt NABC modellen

Hjälp med administration

  • Kontorsplats på Företagsfabriken i Växjö för upp till två personer – (om så önskas).
  • Kostnadsfri tillgång till Fortnox Bokföringssystem samt Dokumera för avtal, mallar mm.

Vanliga frågor och svar kring Tillväxtprogrammet

Fråga: Kan man kombinera det med studier / annat jobb?
Svar: Initialt kan man kombinera till viss grad men efter 6 månader har vi som krav att man kan lägga en heltidstjänst dagtid på sitt företag eller projekt. Är man två personer kan man jobba deltid och ändå möta det kriteriet och successivt växla upp i timmar allt eftersom företaget växer.

Fråga: Måste man hyra kontor hos er?
Svar: Nej, har företaget ett kontor sedan tidigare kan man givetvis fortsätta använda det. Likaså är det inget krav att företagare hemmahörande i exempelvis Markaryd ska behöva dagspendla till våra lokaler i Växjö för få hjälp att utveckla sitt företag. Men utbildningar och utbyte entreprenörer emellan sker oftast i lokaler i Växjö och vi har som krav att huvudarbetsplatsen inte är i hemmet.

Fråga: Hur vet jag om det är en bra idé?
Svar: Det enkla svaret är att man inte vet förrän man provat. Men ett första steg är att fråga de som är tänkta att köpa produkten/tjänsten. Att fråga sin familj och sina vänner är riskabelt- de kanske inte ger ett ärligt svar för det skulle riskera att såra dina känslor.

Fråga: Jag har en idé men kan ingenting om företagande, företagsekonomi eller liknande. Hur går jag vidare enklast?
Svar: Är idén bra ska inte något sådant hindra dig. Man kan inte allt och det mesta kan man lära sig. Det finns stöd att få från oss och andra organisationer som hjälper dig i bolagsbyggandet. Vidare ska man inte glömma bort att man inte kommer kunna eller ha tid att lära sig allt- ibland är det enklaste är att inkludera någon person som kompletterar dig kompetensmässigt.

Fråga: Vad händer om jag blir sjuk eller bryter benet?
Svar: Bortsett från det uppenbara är ovanstående en anledning varför vi förordar att man är några stycken som startar företaget tillsammans. Ensam är inte stark och ett benbrott på en skidsemester kan skjuta tidsplanen framåt oproportionerligt. Starta gärna med andra så man kan täcka upp för varandra ifall något sådant tråkigt inträffar.

Fråga: Hur mycket pengar kommer mitt företag få av Företagsfabriken om vi blir antagna?
Svar: Det är inget som man ska räkna med. Ibland kan vi hjälpa till med ekonomiska medel för vissa satsningar eller exempelvis skydda dina immateriella rättigheter. Dock har vi kunskap och nätverk för att hjälpa dig med kapitalanskaffning genom riskkapital, lån, offentliga medel mm.

Fråga: Vad menas med en skalbar affärsidé?
Svar: Det skiljer inte nämnvärt mycket mer i tid eller pengar för en musikstreamingtjänst att få tio, hundra eller tusen betalande kunder. Det är ett exempel på en skalbar affärsidé. Att utgifterna inte stiger med en korrelation i förhållande till företagets inkomster. Jämför det med en restaurant där kostnaderna i tid och pengar får ett ganska linjärt samband med antalet betalande kunder.

I samarbete med:


Med finansering från: