Sverige – en innovativ stormakt på export

Sverige – en innovativ stormakt på export

Att Sverige sticker ut och rentav blivit en stormakt när det kommer till innovation och entreprenörskap har inte gått obemärkt förbi, ens i den stora världen. Det var med stor stolthet ära Företagsfabriken tidigare i år blev tillfrågad att medverka under det internationella eventet FORPIQ 2021 i Quebec, Kanada

FORPIQ är en ideell organisation vars syfte är att främja kunskapen kring patent, varumärken, upphovsrätt och andra immateriella rättigheter. Varje år bjuder FORPIQ in såväl företagsledare och innovatörer som regeringsrepresentanter och experter på immaterialrätt som föreläsare. Att lära av varandra är ett centralt begrepp för FORPIQ som ser med stor beundran på Sverige.

Under FORPIQ 2021 – som hölls digitalt på grund av pandemin – hade Företagsfabrikens vd Sandra Ruuda därför den stora äran att, under temat ”How Sweden got the Innovation right”, presentera filmen ”8 ingredients in Swedish sauce of innovation” där Sandra medverkar som VD för Företagsfabriken och styrelsemedlem i SISP (branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks) tillsammans med Kristian Wirsén som är konsult för SISP.

Filmen handlar om att Sverige är ett litet land på jorden, både sett till yta och folkmängd, men när det handlar om innovation och entreprenörskap är Sverige en stormakt.

Hur har det gått till?
Den frågan utgör filmens ingångsvärde.
Vilket är receptet, den hemliga såsen för blågul framgång?
Det är svaret Sandra och Kristian söker i filmen.

Tillsammans har de gjort ett försök att spåra ingredienserna i den svenska succén på den internationella innovationsscenen.

De gav sig ut på spaning efter en tid som flytt men som också haft stor betydelse för den innovativa framåtanda vi ser i Sverige dag. Det är en resa genom 1990-talets politiska hemdatorreform, förbi de svenska IT-pionjärerna och Pippi Långstrump-mentaliteten. Det är också en resa som passerar genom vårt skolsystem, stannar till vid en byråkrati som skapar förtroende och gör ett besök hos det svenska start-up-fenomenet. Allt detta hänger ihop när Sandra och Kristian slutligen kokar ner sina observationer till åtta ingredienser i den hemliga svenska såsen.

Den 13 maj visades filmen under FORPIQ 2021.

Du ser den här: