Vinnare i Företagsfabrikens Innovationstävling korad - Hemlig innovation inom fordonsteknik tog hem priset

Vinnare i Företagsfabrikens Innovationstävling korad - Hemlig innovation inom fordonsteknik tog hem priset

Ruben Klingenberg står som vinnare i Företagsfabrikens Innovationstävling för våren 2021. I priset ingår affärsutvecklingshjälp till ett värde av 100 000 kr samt varumärkes och patentrådgivning från Hansson Thyresson till ett värde motsvarande ytterligare 18 000 kr. Tävlingens Hållbarhetspris från SSAM delades ut till Jimmie Gyllenbris för sin nytänkande idé för att underlätta klädköp.

Ruben Klingenberg från Ljungby kommer från en entreprenörsfamilj som äger företaget Nordicc AB som säljer tillbehör till maskiner och fordon. Bidraget han vann med är fortfarande hemligt, men det är en helt ny innovation inom just fordonsteknik som han tror kommer förenkla tillvaron för många. Det är också i sitt vanliga jobb som han kom på idén, ”Jag har frågat mig själv otaliga gånger, varför har detta inte redan gjorts?’” berättar Ruben Klingenberg.

”I Nordicc har vi försäljning av egna produkter idag, men eftersom detta är ett helt nytt segment ville jag ha hjälp att utveckla idén vidare. Det var därför jag sökte till Företagsfabrikens innovationstävling” säger Ruben Klingenberg. ”Att en oberoende jury har granskat min idé är dessutom ett kvitto på att det är en bra idé och att det finns ett behov för den här lösningen” berättar Ruben Klingenberg. Flera delar av affärsplanen är redan klar, och nu är nästa steg är att ta fram en prototyp av produkten för att genomföra tester samtidigt som produkten behöver patentskyddas. ”Det stora målet är att alla tillverkare ska börja inkorporera lösningen i sin tillverkning, då det skulle förenkla många människors vardag. Jag hoppas att man kommer tittar tillbaka och undra man hur man kunde göra på något annat sätt.

24 bidrag skickades in till vårens omgång av Innovationstävlingen. ”Ruben vann med en revolutionerande idé inom sitt fält, som har en enorm potential. Även om vi har haft förmånen att hjälpa flera företag i Kronoberg, som Solutions for Tomorrow, Softwerk, och Gimic till exempel, är vi alltid stolta när vi får förtroendet att hjälpa ytterligare entreprenörer som Ruben ta nästa steg i sin tillväxtresa.” berättar Sandra Ruuda, VD för Företagsfabriken. ”Det är fantastiskt kul att få ta del av alla idéer som finns hos entreprenörer i Kronoberg. Detta är fjärde gången vi genomför denna tävling och vi är ännu en gång stolta över den entreprenörsanda som finns i Kronoberg. Då Företagsfabriken är hela Kronobergs inkubator är det extra kul att vi vid denna Innovationstävling har fått in tävlingsbidrag från sju av länets åtta kommuner”

Utöver Affärsutvecklingen från Företagsfabriken kommer Ruben även få hjälp från patentbyrån Hansson Thyresson ”Vi tycker det är jättekul och ärofyllt att få hjälpa en entreprenör som Ruben med något som många entreprenörer tycker är svårt, men som man behöver för att kunna ta medvetna val kring sin idé tidigt, för att kunna fortsätta sin tillväxtresa tryggt.” säger Maja Modigh, Vice President Hansson Thyresson.

Utöver huvudpriset i tävlingen som Ruben Klingenberg vann delade även Södra Smålands avfall och miljö (SSAM) ut ett pris till det tävlingsbidrag som på bästa sätt bidrar till en hållbar konsumtion och produktion. Detta pris delas ut Jimmie Gyllenbris för sin nytänkande idé för att underlätta klädköp Jimmie Gyllenbris kommer nu att få rådgivning av hållbarhetsexperten Maria Svantemark och en specialist på SSAM för att fortsätta utveckla sin idé.

På bilden från vänster:
Fredrik Åberg Styrelseordförande Företagsfabriken, Jimmie Gyllenbris – Vinnare av Tävlingens Hållbarhetspris, Jessica Cederwall VD SSAM, Maja Modigh Vice VD Hansson Thyresson, Ruben Klingenberg Vinnare i Tävlingen, Sandra Ruuda – VD Företagsfabriken