Luftslott som till slut tar mark

Luftslott som till slut tar mark

Entreprenörskap är att bygga luftslott och fylla dem med innehåll så att de är solida när de till slut når marken. ”Alla entreprenörer har en idé som ingen annan kan se.” Det är Andreas Carlssons sätt att beskriva entreprenörskap och han talar varmt om vikten av att drömma. Drömma för att ha något att jobba mot och för att skapa sig en drivkraft på vägen, som sällan är särskilt rak. ”Dina drömmar är vägen till verklighet”, säger Andreas till företagarna som sitter samlade på Business Breakfast på Videum Science Park, för att få sig en inspirationsföreläsning kring Från idé till succé. 

6 råd från Andreas för att gå från idé till succé 1- Finns det möjlighet till skalbarhet och passiv inkomst: undvik att bli för personligt förknippad med din produkt genom att paketera din idé och sedan kliva av. 2- Vad kommer det kräva av min tid: och kommer det betala sig över tid. Om inte – stig av tidigt. 3- Visualisera idén: gör en synopsis på ett så tidigt stadie som möjligt. 4- Prova idéns hållbarhet genom att pitcha den 5- Anpassa idén efter feedback 6- Knacka dörr: bli aldrig för stor för att själv ta kontakt och kom ihåg att tala med bönder på bönders vid och med de lärde på latin. Andreas spelar upp en kort film men klipp från sin tidiga framgång som låtskrivare. Men hans efterkloka lärdom från den tiden, säger han, är att han inte lärde sig något av den framgången. Han hamnade i en femårig amerikansk rättsprocess, som nog hade kunnat stoppa upp den bästa. Men Andreas var sig själv trogen och vände den här negativa upplevelsen till en positiv erfarenhet. Som han haft nytta av i sin fortsatta karriär. 

Fem goda råd att leva sitt liv efter: 
Ha en verklighetsfrånvänd tro på dig själv. Ingen Jantelag är tillåten: ”Jag är så himla bäst” är det som gäller. Se dig själv som din bästa tillgång och vänd negativa upplevelser till positiva erfarenheter. Vänj dig vid att det på vägen från dröm till verklighet kommer du att behöva utstå flera motgångar och smällar, men låt det inte stoppa dig. 
Var modig: våga ta för dig och ta kontakt med personer som du ser som viktiga partners för din idé. 
Handlingskraft gör att du håller ångan uppe och ger dig flow i ditt arbete för att förverkliga din dröm och idé. Och visar du genom dina handlingar att du drivs av din idé, så kommer andra att se glöden i dina ögon och tro på dig. Visa nyfikenhet och lyssna på andra människor. Vad är det som de vill ha och efterfrågar. Men lyssna även på det som de inte säger, det som ligger mellan raderna. 
Få andra att växa genom att dela med dig av dina erfarenheter, t.ex. genom att bli mentor. Tillsammans med Magnus Lundin har Andreas skapa ett helt nytt tänk inom gymnasieutbildningen – där eleverna skriver kontrakt på att följa en uttalad värdegrund, som handlar om självinsikt och ödmjukhet inför andra. På Academy of Music and Business i Tingsryd får man en ny generation att växa genom att arbeta hårt, tro på sig själva för att lyckas inom musik och som entreprenörer. Andreas avslutar sig inspirerande föreläsning med orden: ”Du har nått framgång i livet den dag du vaknar upp på måndagmorgonen och känner att livet är spännande.”