SKAPA-vinnaren: "Vissa kallar Växjö Sveriges Silicon Valley"

SKAPA-vinnaren:

Företagsfabriken är väldigt stolta över att ha en SKAPA-vinnare bland våra tillväxtföretag. Under torsdagens digitala gala belönades Andrii Krot och hans Adatype med det finaste priset i kategorin Talang – 125 000 kronor. – Vissa kallar Växjö Sveriges Silicon Valley, säger vinnaren.

Det är ofta tillfälligheterna som gör det, som spelar en avgörande roll för stora innovationer. I Andrii Krots fall var det ett standardtangentbord på en nyinhandlad läsplatta. Han tyckte att det var alldeles för obekvämt att skriva på, fick en idé och beslutade sig för att göra någonting åt problemet.

Resten är historia.

Adatypes lösning blev ett ergonomiskt tangentbord där tangenterna för höger och vänster hand är skilda från varandra. En lösning som faller juryer i smaken och är mitt uppe i ett segertåg. Först vann Andrii SKAPA-priset i Kronoberg tidigare i höst. Under torsdagen satt han klistrad framför datorskärmen och följde den stora nationella SKAPA-galan från första till sista sekund. En knapp halvtimme in i galan insåg Andrii att han vunnit.

– Det känns fantastiskt. Det kom som en överraskning och ger mig och mitt team ökad motivation i vårt fortsatta arbete för att ta nästa steg, säger Andrii Krot.

Vad är nästa steg?

– Att göra vår lösning tillgänglig för fler genom att lägga till fler språk och skapa stöd för andra plattformar. Vi ska fortsätta att fund-raisa för att ta företaget djupare in i ”hard business”.

Vad har Företagsfabriken betytt för dig och ditt företag?

– Många olika saker, men först och främst rådgivning. Jag är djupt tacksam mot Harry Håkansson och Johan Vaernholt, mina affärsrådgivare och mot Hans Svegmar, som gett mig finansiella råd. Jag fick även fått ett mindre ekonomiskt stöd av Företagsfabriken när mitt företag behövde det som mest. Och givetvis har jag fått ovärderlig hjälp när det gäller att skapa kontakter och nätverk.

Du kom till Växjö som utbytesstudent men har stannat kvar här. Vad tycker du om Växjö?

– Jag skulle säga att Växjö har en kombination och balans mellan det lugna, tysta samtidigt som det sprudlar av teknologi och business. Vissa kallar Växjö Sveriges Silicon Valley. Här pushas du att röra dig framåt snabbt och gå blir det enklare att fatta snabba beslut.

Firade du segern?

– Ärligt talat: inte mycket. Men jag tänkte fira i dag istället.

Läs mer om Andri Krot och Adatype:

Smålandspostens sajt Mera Näringsliv uppmärksammar SKAPA-segern

Andriis resa – från innovativ idé till SKAPA-prisvinnare

Prisregnet fortsätter – Andrii Krot vinner nationella SKAPA-priset