Andriis resa – från innovativ idé till SKAPA-prisvinnare

Andriis resa – från innovativ idé till SKAPA-prisvinnare

Under högtidliga former på Residenset i Växjö tilldelades Andrii Krot, grundare av Växjöföretaget Adatype, det prestigefyllda SKAPA-priset. Adatype är ett av företagen i Företagsfabrikens tillväxtprogram och vi är stolta över att vara en del i Andriis strävan mot att förverkliga sin idé om det ergonomiska tangentbordet för läsplattor. Men hur började det? Vi har gjort en tillbakablick på Andriis resa från Drivhuset till prisad entreprenör, via Linneuniversitetet, Företagsfabriken och Almi.

Vi gratulerar Andrii Krot till en välförtjänt utmärkelse! Receptet för framgången ligger naturligtvis först och främst i hans egen kunskap, driv och innovationsförmåga. Vi ser också med stor glädje på samarbetet och samverkan bland företagsfrämjande aktörer som ett lyckat recept på hur vi tillsammans hjälper våra lokala företagare framåt i en tuff terräng, både vad gäller finansiering, affärsrådgivning och andra steg i utvecklingen. Vi är aktörer med olika spetskompetenser där alla, var för sig, finns med på vägen mot framgång.

 

Hur började då Andriis resa?

Jo, när han inhandlade sin första läsplatta under universitetsstudierna i Växjö slogs han av hur obekvämt det kändes att använda tangentbordet. Den innovative ukrainske programmeraren såg ett problem, kände att det kunde åtgärdas och att han själv satt på lösningen.

Inspirerad av ledande ergonomiska tangentbord utformade Andrii och Adatype ett roterat skrivbord där tangenterna för höger och vänster hand är skilda från varandra. Men en idé säljer sig inte på egen hand. Andrii tog därför kontakt med den första aktören – Drivhuset och dess dåvarande verksamhetschef Isabell Ternemo.

 

– Jag minns när Andrii kom till oss. Han hade jobbat länge med idén men var osäker på hur den skulle mottas. Han hade testat idén, med olika fingersättningar, på sina vänner och sin flickvän och hade även fått hjälp av Softwerk, där han var anställd. Drivhusets uppgift är upptäcka innovativa idéer och sedan skicka caset vidare till en annan aktör. Jag kände snabbt att ”här har vi någonting unikt och speciellt” och kontaktade Mathias Gaunitz på innovationskontoret på LNU, där Andrii kunde söka medel. Vi hade två möten tillsammans med LNU innan de tog över, berättar Isabell Ternemo.

Andriis resa gick vidare till Linnéuniversitetet. Emma Burman, innovationsrådgivare på Linnéuniversitetet, berättar:

– Vi såg en oerhört spännande idé. Till skillnad från Företagsfabriken är inte vår uppgift att bedöma entreprenören men vi kunde inte undgå att se att Andrii var både kompetent, målmedveten och väldigt dedikerad. Han sökte så kallade verifieringsmedel hos oss på innovationskontoret, vilket han beviljades. Vi såg också att han hade en tydlig bild av att bilda bolag och när vi såg att han ville ta nya steg skickade vi honom vidare till Företagsfabriken.

Adatype ingår i dag i Företagsfabrikens tillväxtprogram. Johan Vaernholt, utvecklingsansvarig, sköter all samordning och planering av den dagliga affärsutvecklingen av tillväxtföretagen i vår inbukationsprocess. När Johan Vaernholt pratar om Andrii Krot ser han en begåvad och lyhörd entreprenör med mycket gott minne framför sig.

 

– Det är spännande att jobba med Andrii. Han är väldigt duktig på att hantera stora datamängder och har ett väldigt bra minne. Han kan referera till samtal vi haft för 1,5 år sedan, vilket nästan är lite läskigt (skratt). En sak som skiljer honom från många andra innovatörer är att han inte tar några råd för sanningar. Istället överför han råden till sin verksamhet – som han givetvis kan bäst – och återkommer sedan med förslag på hur man kan implementera råden i verksamheten. Andrii är väldigt omtyckt bland alla våra affärsutvecklare just därför att han inte köper någonting rakt av men samtidigt är medveten om att vi i grunden kan affärsutveckling bättre än han. På så sätt utvecklas han väldigt snabbt inom områden där han själv är lite svagare, säger Johan Vaernholt.

En annan viktig aktör som funnits med på Andriis resa är Almi, som sett till att göra delar av finansieringen möjlig i det initiala skedet.

Louise Brolin, rådgivare på Almi, berättar:

– Vi kommer in väldigt tidigt i processen och vi stöttar det vi tror att det finns en marknad för och som kan skapa tillväxt. Vi tar in många parametrar i vår bedömning: Vad är det innovativa nya? Vem står bakom? Hur är det med drivkraft och ambition? Känns personen som står bakom idén stabil och bra?  Och till syvende och sist ska de pengar som vi satsar gå tillbaka in i systemet, som exempel genom nya arbetstillfällen och skatteintäkter. Den resa Andrii gjort fram till i dag är fantastisk. Att han haft ett stort stöd från Softwerk, där han jobbat tidigare, är också en parameter, att ett techbolag i branschen står bakom idén. Dessutom ska vi heller inte underskatta magkänslan, att vi tror på idén. Andrii är väldigt ambitiös, han jobbar på olika håll och är duktig på att samla in kunskap. Det är den kombinationen vi vill komma åt, säger Louise Brolin.

Lästips:

Läs mer om Andrii Krot och Adatype här!

Nyfiken på våra tillväxtbolag? – klicka här!

Företagsfabriken – den moderna mötesplatsen!