Re:Play: Innovatörerna som vann Företagsfabrikens Innovationstävling 2022

Re:Play: Innovatörerna som vann Företagsfabrikens Innovationstävling 2022

Re:Play är företaget som drivs av Stefanos Papamichailidis och Pontus Albinzon, som tog hem segern i Företagsfabrikens Innovationstävling år 2022. Deras företag jobbar med hållbart lärande i förskolan genom att tillhandahålla lek- och lärsaker, återbruks-material samt kunskap och inspiration. Vi fick chansen att prata med dem om deras resa, tankar och erfarenheter från tävlingen.

Hur hittade ni tävlingen och vad var det som lockade er att tävla?

– Vi hade sett lite om tävlingen på sociala medier, LinkedIn etc. men inget som vi egentligen reagerade på först. Kanske hade vi lite förutfattade meningar, att det bara är unga talanger som söker. Därefter hade vi ett möte med Silvia EstadellaAlmi och hon frågade oss om vi deltog i tävlingen. Hon uppmanade oss att skicka in, och då gjorde vi det.

Vad var era första tankar kring tävlingen och förhoppningar när ni såg den?

– Första tanken var nog: Åh nej, ännu en sak som vi ska skicka in… Men Silvia hade en poäng, och när vi sedan såg att man dessutom kunde vinna en kontorsplats på ett år tänkte vi – vad bra! Det är ju praktiskt, en plats att vara på.

Förutom vinst, vad skulle ni säga att tävlingen har gett er?

– Vi är jätteglada att vi kommit in hos Företagsfabriken i Kronoberg. Tack vare det har vi lärt oss mer om hur det är att tillhöra en inkubator och vad den gör. Det finns bra tillgång till affärsutvecklare och möjlighet till stöd och bidrag, vilket är A&O när man är ett litet företag. Almi erbjuder lån men inkubatorn är mer anpassad för uppstartsföretag med den typen av medel som behövs i början. Vi hade inte förstått att det fanns möjlighet till exempelvis Vinnova-pengar.

Vad var era tankar efter tävlingen/vinsten samt vad har inkubationstiden här på Företagsfabriken gett er?

– Innan visste vi inte vad det innebar att vara med i en inkubator. Det finns mycket stöd att få som startup när du väl kommer in i värmen. Du får också tillgång till ett helt annat kontaktnät, en affärsutvecklare som följer din resa, och som ny är det en trygghet att få utbildning.

Har ni några råd/tips till årets tävlande?

“Tveka inte, startar man ett företag så sök dig hit. Våga testa.”

”Är du ny eller gammal i affärsgemet, spelar det ingen roll. Det finns alltid något du kan hämta här, så som kunskap, nätverk eller ekonomi.”

– Här får man också lite marknadsföring, en verifiering och möjligheten att pitcha sin företagsidé. Det finns mycket nyttigt att hämta, som att pitcha, hitta finansieringsmöjligheter och möta investerare. Vi har haft tur som fått kopplats samman med så många människor och det breda nätverket.

Företagsfabriken har länge varit en inkubator som stöttar både nya och erfarna entreprenörer genom att erbjuda skräddarsydda lösningar baserade på deras specifika behov. Michael Hjelm, Plats- och affärsutvecklingsansvarig på Företagsfabriken, betonar hur inkubatorn kan anpassa sig efter olika entreprenörers behov:

”Pontus och Stefanos är ett bra exempel på hur Företagsfabriken kan hjälpa även erfarna entreprenörer i sin resa. Vi såg genast att de hade en stor erfarenhet och vi anpassade våra insatser efter de behov som Re:Play var i behov av. Deras vittnesmål om att Företagsfabriken kan tillföra delar i det pussel som ska läggas visar att vår inkubator passar såväl nya som erfarna entreprenörer”.

Vår Innovationstävling 2024 är just nu i full gång och man kan ansöka redan idag. Går du och klurar på en riktigt bra affärsidé vill vi höra den! Ta chansen att bli en del av en inspirerande och stödjande inkubator – precis som Re:Play gjorde!

Gå till tävlingsansökan här!