Vi på Företagsfabriken i Kronoberg är stolta över att samarbeta med Almi Kronoberg

Vi på Företagsfabriken i Kronoberg är stolta över att samarbeta med Almi Kronoberg

Vi på Företagsfabriken i Kronoberg är stolta över att samarbeta med Almi Kronoberg när det handlar om att hjälpa Kronobergs entreprenörer att förverkliga sin potential.
Vi har ställt några frågor till Silvia Estadella, Innovationsrådgivare på Almi i Kronoberg. Läs nedan och upptäck hur Almi kan hjälpa ditt företag växa!

Hej Silvia! Berätta lite om dig och din roll på Almi.

Innovationsrådgivare på Almi, har arbetat där i 2,5 år och har bakgrund som dataingenjör.
På Almi arbetar jag med att hjälpa företag att utvecklas genom innovationsrådgivning och stöd i att hitta finansiering.

Hur kan ni på Almi hjälpa företag och startups att utvecklas och vad specifikt kan ni hjälpa till med? Vad skiljer Almi från Företagsfabriken skulle du säga?

Almi hjälper företag att växa. För en innovatör kan det till exempel handla om:

– Rådgivning – vad är/blir nästa steg?
– Kunskap – i form av vad man ska tänka på från idé till affär
– Hjälp med marknadsundersökningar
– Seminarier om bland annat immateriella rättigheter
– Hjälp att hitta extern hjälp
– Verifieringsmedel (innovationsstöd för att testa sin idé
– Olika finansieringsmedel

Sen finns också Almi Invest som är vårt systerbolag som kan komma in med riskkapital, dock är det för företag som kommit en längre bit på resan. Almi hjälper alla företag som vill växa men det som skiljer Almi från Företagsfabriken är nog att vi, till skillnad från Företagsfabriken gör punktinsatser. Medan Företagsfabriken i Kronoberg ger kontinuerlig hjälp och stöttar företag under en längre tid.

“Jag skulle säga att när vi arbetar tillsammans kompletterar vi varandra väldigt bra.
Vi tillsammans utgör ett stöd för innovatörerna. Sedan spelar det egentligen ingen roll vilken dörr de knackar på utan vi ser till att leda dem i rätt riktning. Tillsammans har vi kontinuerlig dialog, ett bredare nätverk och en bredare finansieringsmöjlighet.” 

Vad är det för typ av finansieringsmöjligheter man kan få hos er?

 På Almi kan man få finansieringsmöjligheter så som:

– Verifieringsmedel (stöd för innovation)
– Olika sorters lån, till exempel innovationslån
– Utvecklingscheckar
– Almi Invest (systerbolaget) kan erbjuda riskkapital

På er hemsida finns en flik som heter kunskap och inspiration – kan inte du berätta lite om vad det är för något?

– Den här sidan är till för att komplettera lite av det vi gör och arbetar med. Här kan du som företag finna kunskap och inspiration samt få en större förståelse. Här finns mallar på exempelvis budget, affärsmodell etc. som man kan ladda ner, tips från andra företagare och annat matnyttigt.

Baserat på din roll och din kunskap. Om du fick ge två tips till företag och startups – vad hade det varit?

– Mitt första tips skulle vara – lyssna på kunderna! Var lyhörd på marknaden vad de vill ha och lägg fokus på kunden eller användaren. Här gäller det att våga ifrågasätta sin idé.

– Tips nummer två är att använda de stöden som finns. Var inte rädd att ta hjälp av oss företagsfrämjare som finns här i regionen – Företagsfabriken, Nyföretagarcentrum och Almi. Ensam är inte stark.

– Det tredje och sista tipset är att testa din idé eller produkt snabbt.

Den 4 september håller ni på Almi tillsammans med oss på Företagsfabriken en AI-Dag. Kan du ge en liten teaser av vad man kan få ta del av på eventet och vem det riktar sig till?

– På det här eventet i september vill vi lyfta vilken nytta AI kan göra för företag och få en förståelse vad AI är. Här ska du även få inspiration från andra företag som använder sig av
det och lite framtidsspaningar. Sammanfattat blir det nyttan med AI, lite grundkunskaper, inspiration och framtidssnack.