När Jakob Alftén för första gången skulle bokföra åt sina kunder så ställdes en hel kasse med kvitton framför honom. ”Det är ju orimligt att det fungerar såhär 2018… Varför finns det papperskvitton över huvud taget?”, tänkte Jakob och fick en idé. Idén har vuxit till att bli Payl - Samlingsplatsen för viktiga kvitton.
Jakob, som i dag driver Payl AB tillsammans med Daniel Ekeroth, minns den där ögonöppnarstoryn väl.
– Jag hade flyttat tillbaka till Kristianstad och börjat på redovisningsbyrån som min mamma driver. Jag anställdes som Digitaliseringsansvarig och jobbade även med ekonomisk rådgivning. När jag sitter där och bokför, för att kunna förstå verksamheten, kom den där kassen in. Full med kvitton. ”Det kan inte vara så här det går till?”, kände jag. Detta var 2018 och det slog mig att det måste vara möjligt redan nu att leverera digitala kvitton. Jag började luska i det och insåg att det inte alls var så enkelt, men jag kunde ändå inte släppa frågan, berättar Jakob Alftén.
2020, när Jakob kämpar med att förstå kassasystem och har dialog med dess leverantörer, kommer han i kontakt med Daniel Ekeroth. Jakob har insett att det projekt som håller på att bli ett kall inte länger håller som hobbyprojekt. Daniel har fått nys om Företagsfabrikens Innovationstävling och de båda bestämmer sig för att ställa upp – och ger samtidigt varandra ett löfte:
Vinner vi inte tävlingen så struntar vi i projektet.
De vinner.
Och därför lever Payl AB vidare.
Kan du förklara vad er affärsidé går ut på?
– Payl är samlingsplatsen för dina viktiga kvitton. Det kostar ingenting att ladda ner appen eller att registrera sig. Payl är också en plats för de som vill bygga en relation med sina favoritbutiker och ta del av relevanta erbjudanden. Vi har sett att alltfler bara går med i kundklubbar för att ta del av ett relevant erbjudande, för att sedan gå ur. Tanken med Payl är att butiker kan skapa en bra relation med sina existerande kunder utan att kräva personuppgifter som används till nyhetsbreven. Säg att jag säljer en gräsklippare till dig. Istället för att försöka sälja en helt ny till dig efter några år, så kan jag erbjuda dig service för en ökad livslängd på gräsklipparen du redan äger. En hållbar merförsäljning som båda parter tjänar på.
– Folk är trötta på att ha kvitton utspridda överallt; i byrån, i mailen, i kavajen eller pärmen. När du väl behöver ditt kvitto så vet du inte var det är. Den här uppsamlingen gör det möjligt att ha alla viktiga kvitton på ett och samma ställe. Både digitala kvitton och bilder på fysiska papperskvitton. Fördelen gentemot andra aktörer är att du kan ta emot digitala kvitton och relevanta erbjudanden utan att gå med i en kundklubb, på dina villkor.
Betyder det här att vi kan strunta i papperskvittot?
– Det beror på vad syftet med köpet är, men generellt nej. Köper du en grej som småföretagare behöver du behålla papperskvittot till din bokföring då det räknas som räkenskapsinformation. Finns en digital kopia på det kan du slänga det efter 3år och ska spara det digitala i 4år till. Men när det gäller exempelvis reklamationsärenden så behövs inte papperskvittot om du kan bevisa att du har gjort köpet i minst tre år. Vad gäller garanti så är det upp till butikerna att bestämma om de accepterar ett fotat papperskvitto eller inte. Du ser, det finns idag ingen tjänst som eliminerar utmaningarna kring kvitton på ett universellt sätt. Det vill vi ändra på.
Tror du att ni kommit så här långt utan Företagsfabrikens Tillväxtprogram?
– Nej, det hade vi inte gjort.
Vad har Tillväxtprogrammet betytt för dig?
– Den blev en möjlighet för mig att ta mig loss från en anställning och landa i en trygg miljö där det finns kontorsplatser, likasinnade och möjligheter att söka lån. Konsulttimmarna som ingår var väldigt bra till en början men man märker också ganska snabbt att man måste stå på egna ben. Nu är kontakten med konsulterna inte lika frekvent som tidigare utan bara vid speciella tillfällen.
Vilket är dina råd och tips till nyföretagare?
– Har du en idé – förverkliga den! Företagsfabriken kan stötta dig på många olika sätt. Till den som har en idé och vill testa den, men inte vet om idén går att tjäna pengar på, där rekommenderar jag förinkubatorn.
Film: Vi är Företagsfabriken
Anmälan: 10xPengarna – vårens stora event
Läs mer: Christina vill återvinna ett berg av glas