Re:Plays affärsmodell är lika enkel som självklar som genial. Den sätter hållbarheten i fokus genom återbruk, den erbjuder en fysisk Spotifytjänst som låter fler dela på mer och även en försäljningsdel med uthyrningsalternativ.
Tänk dig ett träd som brukats i 70 år. Till slut fälls trädet och transporteras vidare för att förädlas inom träindustrin. En liten del av trädet blir till en kartong. En kartong som hamnar inom dagligvaruhandeln, innehållande frukt, grönt eller någonting annat. När varorna packats upp är kartongens livslängd slut.
Att ändra på det, tillvarata material och förlänga livslängden på material är Re:Plays enkla affärsidé.
Så här säger Stefanos Papamichailidis och Pontus Albinzon om vad de gör med kartongen i exemplet ovan:
– Vi tar lådan och kan till att börja med använda den till att leverera våra lärsaker i. Redan där har vi ökat kartongens användning med 100 procent. Därefter lägger vi våra tapetrullar i kartongen. Det är tapetrullar vi använder när vi jobbar med Arbete och Välfärd. Där kan vi sätta personer som älskar att tapetsera men kanske befinner sig längre bort från arbetslivet i arbete. De får tapetsera lådan som sedan levereras ut till en förskola. Eftersom lådan blivit så fin kan barnen leka med den – och trädet kan bli ett dockskåp.
Sedan Re:Play vann Företagsfabrikens innovationstävling 2022 har företaget etablerat samarbeten med flera kommuner. En friskola i Åseda används som testpilot. Samarbeten har initierats med Växjö, Alvesta, Ljungby och Älmhults kommuner. Det samarbete som nått längst är det med Helsingborgs kommun. Där undersöker kommunen nu möjligheten att göra direktupphandling och utforma ett avtal med Re:Play.
Ett direktupphandlingsavtal är viktigt, eftersom det innebär ett slags prejudikat som skulle göra att rektorer formellt kan handla av Re:Play.
Vad är det då Re:Play erbjuder?
Jo, en sorts Spotifytjänst fast för lärsaker, i första hand anpassade till förskolemiljö.
– Modellen innebär att du får tillgång till en större flora material än vad du själv skulle köpa, precis som du på Spotify kan lyssna på mycket mer musik än du kan köpa. Du använder det när du behöver det och när du inte använder det ser vi till att någon annan använder det, förklarar Pontus Albinzon.
Spotifyupplägget är det ena av två affärsben som Re:Play vilar på. Den andra är försäljning eller uthyrning med en bil som tankefigur.
Stefanos Papamichailidis utvecklar:
– Du kan köpa saker av oss och behålla dem, men du kan kan också hyra dem i sex månader och sedan lämna tillbaka dem. Se det som en hyrbil. Istället för att äga en bil som står oanvänd 80 procent av tiden är det kanske värt att hyra en bil.