Hållbart lärmaterial av Spotifymodell i småländsk entreprenöranda – Re:Play är vinnare av årets Innovationstävling!

Hållbart lärmaterial av Spotifymodell i småländsk entreprenöranda – Re:Play är vinnare av årets Innovationstävling!

Juryn har haft ett tufft arbete men nu har den kommit fram till ett beslut. Re:Play vinner årets Innovationstävling. Företaget som på ett smart och hållbart sätt tillverkar pedagogiska leksaker genom återbruk tar en plats i Företagsfabrikens tillväxtprogram och får rådgivning av vår partner Hansson Thyresson till ett värde av 20 000 kronor.

 Under högtidliga former vid fredagens Nobelmingel i Företagsfabrikens lokaler presenterades vinnarna Stefanos Papamichailidis och Pontus Albinzon och deras nytänkande skapelse Re:Play.

– Vi är glatt överraskade. Vi trodde nog mest att det var appar och andra idéer från yngre och nybakade personer som vinner den här typen av tävlingar. Och så kommer vi två äldre stofiler här med en fysisk idé. Därför blev jag förvånad, säger Pontus Albinzon.

Deras karriärer korsades när de båda jobbade på IST, Stefanos som försäljningschef och Pontus som utvecklingschef. De säger att de kompletterar varandra ungefär som jin oich jang; Pontus med ett yrkesliv i IT-världen och Stefanos med tyngdpunkt på produkt- och affärsutveckling. Det var när Stefanos Papamichailidis började arbeta på Micki Leksaker han fick idén som nu prisas.

Affärsidén är cirkulär, med hållbarhet och hushållande med världens resurser som tydliga fokuspunkter. I Re:plays fall handlar det om återbruk. Om att ta vara på spillmaterial och utifrån det tillverka produkter för lek och lärande.

Nummerstavar, ljudorglar och spegelklossar.

Xylofoner, ljudbord och stapelbara siffror.

Bara fantasin sätter gränserna.

– Det handlar om att använda det som redan finns och att använda det ännu mer och ännu oftare, säger Stefanos Papamichailidis.

Kundgruppen är framför allt förskolor, där Re:Play-duon redan ligger långt framme i sitt arbete. Ett stort antal möten har hållits med pedagoger för att samla information och workshops med hundratalet närvarande pedagoger har hållits.

– Vi befinner oss i en tidig startupfas där vi å ena sidan hunnit med otroligt mycket när det gäller att bygga upp ett stort nätverk bland företag, bland pedagoger och med Växjö kommun. Å andra sidan ligger den stora utmaningen i att få kommunerna att upphandla på ett nytt sätt. Att upphandla en funktion istället för material är de inte så vana vid. Hos pedagogerna är vi hemma. Vi har inte mött någon som inte sagt “När kan vi få detta?, säger Pontus Albinzon.

Duon har arbetat upp ett nätverk av företag som utan kostnad tillhandahåller spillmaterial som sedan används i Re:plays tillverkning av pedagogiska leksaker. Redan har de samlat på sig mellan 20 och 25 ton material. Ena dagen sitter de i strategiska möten med beslutsfattare. Andra dagen står de och sågar klossar som ska bli pedagogiskt genomtänkta leksaker. Konceptet kallar de ”Entreprenörskap på småländska”.

Stefanos Papamichailidis förklarar:

– Vi får hjälp av vänner och bekanta. Någon har ett snickeri där vi får vara och producera. Någon kompis har ett lager där vi kan hålla till. Det är garage, det är bakluckor på bilar och irriterade fruar som undrar varför det ligger sågspån i bilen (skratt). Vi är fem sex personer som jobbar tajt men vi två är kärnan. Runt oss finns nästa lager som jobbar ideellt mot förhoppning att det ska bli någonting.

Re:plays upplägg med lek- och lärsaker tangerar det som Spotify gjort med musiken. Det handlar om att hyra istället för att äga. Den som skaffar abonnemang på Re:Plays plattform får tillgång allt återbruksmaterial och får dessutom tillgång till Re:plays lärlabb.

Kunderna kommer dels att kunna besöka Re:Play fysiskt i en butiksliknande hubb men kan även besöka Re:Play via en webbshop.

Vilka förhoppningar har ni på tiden som väntar i Företagsfabriken?

– Att vi får tillgång till Företagsfabrikens nätverk som ett bollplank. Framför allt när man snöar in på egna tankar är det viktigt att få andra infallsvinklar. Vi har en ganska bred kompetens när det gäller affärsutveckling och idéer men vi har inte jobbat så mycket med finansieringsbiten. Det är en kompetensdel vi är jätteintresserade av att få hjälp med. Detsamma gäller juridiska saker som varumärkesskydd och annat som vi jobbat med men inte skött handgripligen, säger Stefanos Papamichailidis.

Juryns motivering:

Återbruk och hållbara resurser är ett ständigt återkommande och aktuellt område, och något som marknaden hela tiden efterfrågar lösningar kring. Genom att knyta samman pedagogik, lärande och lek med återbruk och återvinning av spillmaterial har företaget identifierat och utformat en spännande affärsidé som är såväl innovativ som verifierad , och har en stor tillväxtpotential. Genom ett starkt team och stort nätverk känns affärsidén mogen. Företagsfabriken vill tillsammans med Hansson Thyresson nu stödja företaget i deras fortsatta expansion och utveckling mot ett än mer hållbart succéföretag. Vinnare av innovationstävlingen hösten 2022 är Re:Play!