Emma Burman blir ny vd för Företagsfabriken

Emma Burman blir ny vd för Företagsfabriken

Hon är ingen nörd men gillar att jobba med nördar och är själv gift med en. Hon tillhör inkubatorpionjärerna och drivs av att se idéer utvecklas och att skapa en välkomnande miljö för dagens innovatörer. Möt Emma Burman, Företagsfabrikens nya vd.

På frågan vem hon är svarar Emma Burman:

Jag är Växjöbo sedan drygt 20 år, inflyttad från Kungälv på västkusten norr om Göteborg. Jag bor tillsammans med min man och våra två söner på 14 och snart 12 år. Min man och jag har varit tillsammans i 20 och och gifta i snart två, då jag bytte efternamn till Burman. Många känner mig nog som Emma Hermansson.

Att Emma Burman hamnade i Växjö har med hennes val av studieort att göra. Hon pluggade på Linneuniversitetet under de två sista åren av sin utbildning och kom i kontakt med det då färska begreppet inkubator. Via Drivhuset blev hon sommarentreprenör och fick därefter anställning på Videum. Emma Burman var en av deltagarna under den första inkubatorskonferensen som hölls 2001.

Det fanns något som hette Växthuset, en fortsättning på Drivhuset. Då kände jag att jag fick blodad tand, att vi tänkt rätt i det vi påbörjade med inkubatorverksamheten. Vi utvecklade sedan inkubatorn och knoppade av den från Videum, fick in Linnéuniversitetet och Region Kronoberg som ägare och jag blev den första vd:n. 2010 gick jag på föräldraledighet och valde sedan att inte komma tillbaka. Därefter har jag varit på Linnéuniversitetet som innovationsrådgivare och i ett flertal andra roller, berättar Emma Burman.

Vad drivs du av?

Jag drivs av idéer och att se människor med idéer utvecklas. Jag är själv en generalist men älskar att jobba med nördar. Jag tycker att det är härligt att se människor som passionerat kan gå in för detaljer. Jag är gift med en nörd, en tekniknörd som nördar ner sig i olika saker. Han kan ägna månader hemma åt att göra research kring om vi till exempel ska installera solceller.

Hur uppfattar du Företagsfabriken?

Jag ser Företagsfabriken som en välkomnande miljö och det känns bra att ha en dynamik och en mix av olika bolag. Mycket handlar om att kunna attrahera, att få de bästa företagen att vilja vara här. Därför har lokalerna också en stor betydelse och jag tycker att Företagsfabrikens nya lokaler passar perfekt för verksamheten som bedrivs i dem.

Vilken är Företagsfabrikens styrka, tycker du?

Det är människorna som är här. Personalen känns bra som grupp och det gör att företagarna vill vara här. Personalen skapar förutsättningar för att skapa en dynamisk miljö där det måste finnas en öppenhet mellan bolagen att dela med sig på olika sätt i både med- och motgång. Genom att tipsa varandra skapas en sådan typ av kultur.

Vad är viktigt för Företagsfabriken i framtiden?

Vår uppgift är först och främst att se till att det finns en ekonomisk långsiktighet för att personalen ska känna trygghet inför att vara kvar och att bolagen ska känna att de går in i någonting långsiktigt. För det andra gäller det att fortsatt skapa en attraktivitet. Det handlar någonstans om att skapa en talangattraktion; idéer och en kringmiljö som ger känslan av att ”här vill jag vara”.

Varför behövs Företagsfabriken?

Att driva och utveckla ett företag är en lång och tuff resa. Det finns superentreprenörer som klarar sig utmärkt utan Företagsfabriken, men de är få. På en lång och tuff resa behöver våra företag få redskap, kontakter och kunskap i rätt tid. De måste få finnas i ett sammanhang där de inte är ensamma. Därför behövs Företagsfabriken – för att driva och utveckla den typen av företag som finns här.

Emma Burman tillträder sin tjänst den 1 april.

Läs mer: Företagsfabrikens vd slutar

Läs mer: Elina Landqvist leder FramInk

Titta: Se filmen från 10XPengarna