Qsimbo AB:s affärsidé: En app för alla bokningar

Qsimbo AB:s affärsidé: En app för alla bokningar

Fröet såddes i Stockholm. Några år senare befinner sig äkta paret Johan och Helene Mattisson mitt i en lika hektisk som spännande tid i Växjö. Deras företag QSimbo AB ska lansera en app för små verksamheter inom besöksnäringen, som samlar alla bokningar i ett enda system: QSimbo™.

Ett system för att boka rum eller campingplats.

Ett annat för att hyra ut cyklar och kanoter.

Ett klassiskt Excelark för att arrangera ett bröllop eller en konferens.

Sedan kanske penna och papper för att ha koll på vem som ska göra vad i verksamheten.

Så kan vardagen se ut hos många småföretagare inom besöksnäringen i Sverige.

I takt med att verksamheten utökas har de traditionella bokningssystemen svårt att hänga med i svängarna. Risken för att bokningar blir fel, sker dubbelt eller helt enkelt glöms bort ökar och själva bokningen blir en irriterande tidstjuv som framkallar stress.

QSimbo ABs affärsidé är att förenkla genom att skapa all-in-one – ett system för alla, som ersätter och kompletterar digitala och analoga bokningar.

– Vissa använder upp till fem olika bokningssystem dagligen. Med så många system blir det ofta ohållbart, stressigt och dyrt, säger Helene Mattisson.

Deras bokningssystem är tänkt att primärt vända sig till småföretag inom besöksnäringen, såsom små hotell under 100 rum, oberoende campingar, vandrarhem, stuguthyrning och bed & breakfastverksamheter. QSimbo AB arbetar med att ta fram ett verktyg vars funktioner direkt kan svara på företagens behov.

– Om du har en diversifierad verksamhet med olika delar kanske du hittar en ad hoc-lösning, ett verktyg som passar bra för ett visst system. Där kan vi modulera det och skapa ett system där flera system kommunicerar med varandra oavsett om det gäller cyklar, kanoter, konferenser eller rum. Det ska inte vara ett system du behöver installera utan det ska bara vara att tuta och köra. Det ska vara så pass enkelt att moster Agda ska kunna använda det, säger Johan Mattisson.

QSimbo AB är ett av företagen i Företagsfabrikens tillväxtprogram. Första kontakten togs när Johan och Helene skickade in sin affärsidé som ett av bidragen i Innovationstävlingen. De vann inte tävlingen, men deras idé ansågs så bra att de erbjöds och tackade ja till en plats i förinkubatorn FramInk. Därifrån har de sedan tagit steget upp till tillväxtprogrammet.

– Vi är väldigt glada över att vara här, vi har fått så mycket hjälp och stöttning från alla håll. Vi visste att vi skulle få hjälp, men inte så här mycket, säger Helene Mattisson och utvecklar:

– Alla kurserna har varit bra, de har fått oss att vrida och vända på vår idé och vad vi bör fokusera på. Vi har fått konkreta förslag och tankesätt och när man kommer ut från en workshop känner man att man direkt vill applicera de nya kunskaperna på det vi gör.

Nästa steg är det alla företagare drömmer om: Lanseringen. I en inte alltför avlägsen framtid tror Johan och Helene att deras idé blir till verklighet.

– Nästa steg är att få igång en applikation. I första skedet handlar det om en alfaversion, en testapplikation som vi sätter i händerna på en testgrupp som får komma med feedback om vad som är bra och vad som inte behöver finnas med. Vi har en bit kvar men i början av 2023 eller framåt våren känns realistiskt, säger Johan Mattisson.

Spännande tider väntar QSimbo AB och deras verktyg QSimbo. Och allt började inne i en salong i Stockholm för några år sedan.

– Min frisör frågade då hur svårt det skulle vara att bygga ett nytt bokningssystem. Där såddes fröet, säger Johan Mattisson.