Länsförsäkring Kronoberg: "Företagsfabriken är en härlig miljö att befinna sig i"

Länsförsäkring Kronoberg:

Företagsfabriken är en offentligt ägd verksamhet. Vårt uppdrag från Vinnova är att vara statens förlängda arm för att tillvarata lokala och regionala innovationer. Vårt samarbete med experter inom näringslivet gör att vi både kan öppna dörrar och ställa krav på företagen i vårt Tillväxtprogram.  I det här reportaget sätter vi spotlighten på en av våra stora samarbetspartners, Länsförsäkring Kronoberg. – Jag gillar entusiasmen och miljön på Företagsfabriken, säger försäkringsrådgivaren Henrik Andersson.

 

Utan expertisen från våra samarbetspartners skulle Företagsfabriken sakna den slagkraft vi i dag har som katalysator för våra innovatörer. Våra samarbetspartners bistår företagen i Tillväxtprogrammet med ovärderlig hjälp och syftar till att göra nyföretagarens annars krokiga och snåriga resa lite rakare och enklare.

Länsförsäkring Kronoberg är ett av 23 olika bolag inom Länsförsäkringar. LF Kronobergs verksamhet vilar på tre stora ben:

• Försäkringar för företag och privatpersoner.

• Pensions- och personrelaterad försäkring.

• Bankverksamhet.

– Varje bolag är unikt men delar många gemensamma saker. Till exempel är Agria djurförsäkring ett eget bolag som har LF-loggan. Detsamma gäller Wasa Kredit, som också är ett eget bolag, berättar Henrik Andersson.

Ni samarbetar med Företagsfabriken. Vad är anledningen till det?

– Jag tror att det är bra att placera sitt företag och sin logga i en miljö där det startas många nya företag. Det blir ett sätt för oss att introducera vårt företag till de företag som finns på Företagsfabriken. Givetvis hoppas vi att det kan ge oss fler kunder framöver men det viktigaste är att företagen får med sig ett tänk och en kunskap i försäkringsfrågor. Det kan leda till en kontakt för företaget och bli en språngbräda till någonting annat. Själv blir jag inspirerad av att vara på Företagsfabriken. Där finns en härlig entusiasm och det är en härlig miljö att vistas i.

Vad kan vara viktigt att tänka på för en nyföretagare när det kommer till försäkringsfrågor?

– Företagen på Företagsfabriken är ofta tjänsteföretag och är nog inte så beroende av prylar. Där är kanske en ansvarsförsäkring att rekommendera. Om exempelvis en produkt skulle leda till att företaget blev skadeståndsskyldigt kan det handla om väldigt stora summor. Då är det viktigt att ha en ansvarsförsäkring.

Hur ser samarbetet ut, rent konkret?

– Samarbetet går ut på att vi har fasta dagar då vi är på Företagsfabriken i något som kallas för expertrum. Där kan företagarna boka in sig på tider och få rådgivning och bolla frågor med oss. En annan del är att vi som försäkringsbolag ger företagen utbildning i vad försäkringar innebär och ger dem kunskap om det. Som jag ser det som en del i Länsförsäkring Kronoberg är att vi kan utbilda företagarna och ge dem det de behöver ha med sig som företagare.

Ni har valt att förlänga samarbetet med Företagsfabriken. Hur resonerade ni er fram till det beslutet?

– Framför allt ser vi samarbetet som ett trevligt initiativ. Växjö kommun är med och finansierar Företagsfabriken, detsamma gäller Linnéuniversitetet och andra aktörer och då känner vi att vi också vill vara med och bidra med vår expertis.

Vilket är ditt bästa råd till startups?

– Om jag ska komma med ett enda råd är det att åtminstone skaffa sig ett minimiskydd i form av en ansvarsförsäkring. Även om försäkringsbiten ibland kan upplevas som tråkig eller som ett nödvändigt ont är det en viktig del för en företagare. Mitt generella råd är annars: glöm inte att fråga om hjälp. Det finns alla möjligheter till det. Var lyhörd för personer omkring dig som kan komma med goda råd och ha med dig det i din startup.

Vad tycker du är det bästa med ert samarbete med Företagsfabriken?

– Alla gånger jag varit på Företagsfabriken har varit jäkligt inspirerande. Det är en härlig miljö att befinna sig i. Lokalerna, med sitt välkomnande klimat, gör att man trivs bra direkt. Där finns en framåtanda och entusiasm och blir det största medskicket från mig. Det låter kanske klyschigt men jag upplever att det finns ett driv på Företagsfabriken som alla vi som sitter på större kontor behöver komma ut och uppleva. Jag var på Företagsfabriken så sent som för en vecka sedan, gick runt i de härliga lokalerna och träffade någon kund. När jag satte mig i bilen efteråt var det nästan att jag skruvade upp volymen och tryckte på gasen lite extra.

PS. Du vet väl att ni som partners kan göra som Länsförsäkringar och få ett rum på Företagsfabriken uppkallat efter er? Rummen används flitigt och er logotyp exponeras dagligen.

Läs mer: Tillväxtkollen: Immateriella rättigheter

Läs mer: Möt Företagsfabrikens nya vd

Läs mer: Elina leder framtidens inkubator