Tillväxtkollen, del 8: IP – immateriella rättigheter 

Tillväxtkollen, del 8: IP – immateriella rättigheter 

Vad är viktigt att ha koll på gällande immateriella rättigheter? Vilka värden finns det i bolaget och vad är nästa naturliga steg? Om detta handlar den senaste delen av Tillväxtkollen.

Immateriella rättigheter är detsamma som IP, en förkortning av engelskans Intellectual Property.

IP syftar till att att skydda exempelvis patent och goodwill från utnyttjande av någon annan än upphovsmannen. I Sverige har immaterialrätten två huvudinriktningar: upphovsrätt gällande litterära och konstnärliga verk samt industriellt rättsskydd i form av främst patent och mönsterrätt. För Företagsfabrikens Tillväxtföretag är det framför allt viktigt att ha kunskap om den industriella delen. Torsdagen den 17 mars höll Hansson Thyresson, under ledning av varumärkesjuristen Åsa Olajos, en utbildning i IP på Företagsfabriken. Hansson Thyresson är specialister på patent- och varumärkesrätt och en flerårig samarbetspartner till Företagsfabriken.

– Det var en härlig grupp vi fick träffa idag med smarta och drivna entreprenörer! säger Åsa Olajos.

Under utbildningen fick våra tillväxtbolag bland annat ta del av hur hur banker, investerare, externa styrelsemedlemmar och andra intressenter kan se på bolagets tillgångar. Tillgångar kan ses som patent, andra rättigheter och varumärken. Viktiga punkter som togs upp till diskussion var:

  • Vem ska äga rättigheterna?
  • Vilket skydd ger de egentligen?
  • Kan andra företag lägga hinder i vägen?
  • Varar de hela vägen, dvs till olika finansiärer gjort exit?
  • Hur ser konkurrensbilden ut?
  • Hur bedömer man risken i sina patent- och varumärkestillgångar?

Läs mer: Tillväxtkollen: Investering

Läs mer: Möt Företagsfabrikens nya vd

Läs mer: Elina leder framtidens inkubator