Starta företag i Kronoberg

Välkommen till Företagsfabriken i Kronoberg! Här möter vi många kreativa personer med spännande affärsidéer. Vi vet att det finns massor av potential här i Kronoberg. Många drömmer om att starta eget företag, men det kan kännas skrämmande eller svårt att veta var man ska börja. Därför har vi skapat den här guiden för dig som funderar på att starta eget företag i Alvesta, Lessebo, Ljungby, Markaryd, Tingsryd, Uppvidinge, Växjö eller Älmhult. Vi ger tips och pekar dig i rätt riktning för att få hjälp. Lycka till på din företagsresa!

Hur startar man eget företag?

  1. Affärsidé

    Du har en affärsidé. Börja med att försöka konkretisera den så mycket du kan. Ställ frågorna:
    – Vem kommer vara min kund?
    – Varför kommer de vilja köpa din produkt eller tjänst?
    – Varför kommer de köpa av dig och inte andra som erbjuder en liknande produkt? 
    – Vilket behov löser din produkt/tjänst?
    – Är du student på Linnéuniversitetet kan du vända dig till lnu Innovation för att få tips och vägledning. 

    En modell som vi på Företagsfabriken använder är Business Model Canvas, hör när affärsutvecklaren Lena Gustafsson berätta mer om den här:

  2. Företagsform

    När du startar ditt eget företag är det viktigt att välja rätt företagsform. Du kanske undrar vilken som är bäst för dig, och det beror på vad du planerar att göra. Först måste du fundera på om du vill driva företaget själv eller tillsammans med andra. Om du är intresserad av att starta ett företag tillsammans med andra kan Coompanion Kronoberg vara till hjälp. De ger gratis rådgivning för att starta och utveckla idéer tillsammans med andra.

    Viktor Johansson, som är biträdande jurist på RosholmDell Advokatbyrå och partner till Företagsfabriken, kan ge dig juridisk rådgivning om olika företagsformer. Han delar med sig av information om olika bolagsformer och vad du bör tänka på.

    Du kan även läsa mer om skillnaderna mellan de olika företagsformerna på verksamt.se.

  3. Testa din idé

    Har du personer i ditt nätverk som kan hjälpa dig? Eller vänd dig till Nyföretagarcentrum Växjö / Alvesta / Uppvidinge, Nyföretagarcentrum Älmhult eller Ljungby Business Arena. Det är exempel på tre organisationer som erbjuder personlig rådgivning kostnadsfritt och konfidentiellt till dig som vill starta eget företag. De hjälper dig med att räkna på om din idé kan bli lönsam.

    På Företagsfabriken använder vi en metod som kallas Lean Startup för att göra detta. Du kan lyssna på affärsutvecklaren Kristian Elmefall när han förklarar mer om vad det betyder, eller så kan du läsa mer här.

  4. Skydda din affärsidé

    För nya företag som växer, där idéer och kunskap är det viktigaste, är det jätteviktigt att ha bra skydd för sina idéer och kunskaper. Det hjälper till att stoppa andra från att kopiera eller stjäla din idé.

    Läs mer och få tips här, eller hos Hansson Thyresson som är specialisteter på patent- och varumärkeshjälp.

  5. Verksamhetsmål

    För att kunna planera din tid och målet för ditt företag är det viktigt att sätta upp tydliga mål. Du kanske vill ha företaget som en extra inkomstkälla eller som huvudinkomst. Om du har stora ambitioner och en innovativ idé för att växa snabbt och lansera internationellt, kan du boka ett möte med oss på Företagsfabriken för att se hur vårt Inkubatorprogram kan hjälpa dig, eller ansöka direkt till vårt Inkubatorprogram.

  6. Göra en budget

    Utifrån målet med din verksamhet behöver du göra en budget för att konkretisera ditt mål ytterligare. En budget hjälper dig att ha kontroll på din verksamhet och att komma igång. I budgeten svarar du på frågor som hur mycket behöver du för att starta din verksamhet. I din budget – eller din Likviditetsbudget – täcker du även vad behöver du att ha på ditt konto för att kontinuerligt kunna betala din verksamhets räkningar. I din Resultatbudget – skapar du förståelse för vad behöver för inkomster för att ha en lönsam verksamhet. För mer info och tips hur du kommer igång med ditt budgetarbete, vänd dig till: NyföretagarCentrum.

  7. Finansiering

    Hur kommer du kunna finansiera din verksamhet inledningsvis? Har du eget kapital, tar du ett banklån? Ett alternativ är att kontakta Almi Företagspartner som stimulerar nyföretagande genom erbjuda olika typer av lån, utbildning och rådgivning. Det kan också vara så att du tar in investerare som hjälper dig, här finns lite tips på vad man bör tänka på när man ska pitcha till investerare.

  8. Tillstånd och lokal

    Detta beror på vilka produkter eller tjänster du kommer att sälja, men det kan vara så att du är i behov av kommunala eller statliga tillstånd för driva din verksamhet. Det kan också vara så att du behöver en lokal för att driva din verksamhet – ett tips här är att vända sig till din kommuns näringslivskontor för att få hjälp att få de tillstånd du behöver och hjälp att hitta en lokal för din verksamhet.

  9. Marknadsplan

    En viktig del av din verksamhet är din marknadsföring och hur den ser ut för dig som företagare kan skilja sig åt beroende på vad du säljer och till vilka du vänder dig. En marknadsplan handlar egentligen om – Hur kommer dina kunder kunna hitta dig? Det kan vara så att du har ett nätverk av kunder redan, och det är kanon i så fall, men det kan också vara så att du  kommer behöva annonsera för få kunder eller fler kunder. Här har Almi Företagspartner utbildningar som kan hjälpa dig.

  10. Registrera företag

    Du behöver också registrera företaget innan du kommer igång och säljer dina tjänster och produkter. Detta du gör du på verksamt.se. På deras hemsida kan du registrera ditt företag genom e-legitimation, du kan då även: Ansöka om F-skatt och Registrera ditt företag för Moms – detta är om du kommer ha försäljning eller inköp som kräver momsregistrering? Läs mer på Fortnox vad det innebär – eller på verksamt.se
    Du kan också registrera ditt företagsnamn, för att göra det lätt för dina kunder att förstå vad du erbjuder. Har du planer att expandera till fler länder? Tänk då på att ha ett namn som kan fungera i flera marknader. Det är också bra att helst undvika generiska namn, om du planerar att marknadsföra din tjänst eller produkt under samma namn som företagsnamnet. Gör också gärna en undersökning så namnet inte redan är varumärkesregistrerat utomlands, om du planerar att expandera verksamheten geografiskt.

  11. Preliminär skatt

    Preliminär skatt är en uppskattning av din skatt utifrån förväntat resultat. Utifrån din budget får du en uppskattning av din preliminärskatt på verksamt.se och Skatteverket. Du betalar sedan in din preliminär skatt löpande under året, baserat på ditt uppskattade resultat. Detta för att säkra att du betalar in rätt skatt under året och det inte blir stor restskatt eller återbärgning efter årets slut. Går det bättre eller sämre under året, än du trodde när du gjorde din budget och skickade in uppgifterna till Skatteverket – kan du gå in och ändra ditt förväntade resultat hos Skatteverket och då justeras även din preliminärskatt. 

  12. Försäkra dig och ditt företag

    För att minimera din risk och tråkiga oförutsägbara kostnader bör du se över möjligheten att försäkra dig och ditt företag. Läs mer hos till exempel: Länsförsäkringar.

  13. Säkra dina avtal

    För att skydda dig och din verksamhet kan du behöva ha avtal som rör immateriella rättigheter (som patent och konsulttjänster), aktieägaravtal, köpeavtal och andra allmänna villkor. Biträdande Jurist Viktor Johansson från Företagsfabrikens partner RosholmDell Advokatbyrå, berättar här om bolagsformer och vad man bör tänka på här. RosholmDell Advokatbyrå kan hjälpa till att ta fram och/eller granska alla typer av affärsjuridiska avtal.

  14. Lansera din produkt eller tjänst

    Nu kan du lansera din produkt eller tjänst till marknaden. Det är detta du har jobbat hårt för att uppnå så firar denna milstolpe att du nu är igång och är aktiv.

  15. Bokföring

    Som en del av din verksamhet måste du kontinuerligt sköta din bokföring för att ha kontroll över verksamheten. Detta för egen del, men även för skattemässiga skäl. Företag som Fortnox erbjuder smidiga tjänster som du kan använda för din kontinuerliga bokföring.

  16. Skatt och moms 

    Du behöver kontinuerligt redovisa din moms – baserat på vad du säljer och köper in löpande över året samt betala din preliminärskatt som du har spelat in och kan som sagt ändra vid behov. Baserat på din försäljning och dina inköp får du tillbaka pengar med momsrapporten eller behöver du betala in moms till skatteverket. Läs mer och rapportera detta på: skatteverket.se. 

  17. Årsslut

    Vid årsslutet behöver du göra ett bokslut där du redovisar första årets resultat. Du behöver då även deklarera och betala eventuella skatter till Skatteverket samt skicka in din årsredovisning till Bolagsverket, beroende på vilken företagsform du använder.